Knoflook in je moestuin, de gezonde stinkerd

Knoflook stinkt. Althans, de knoflook zelf ruikt eigenlijk heel lekker. Maar dat dode vogeltje in je mond waarmee je de volgende ochtend wakker wordt, is minder prettig. Toch teel ik elk jaar mijn eigen knoflook in de moestuin. Sterker nog, ik teel twee keer per jaar en deze week is het nog precies op tijd voor de tweede lichting. Dus waar wacht je nog op?

allesvoordesmaak knoflook

Behalve de fijne smaak en de minder fijne adem, is knoflook ook heel erg goed voor je. Dat goede zit ‘m trouwens exact in dat vieze luchtje. De Latijnse benaming is Allium Sativum en allicine is het stofje dat verantwoordelijk is voor de geur. Ditzelfde stofje verhelpt veel kwalen zoals verkoudheid en kan zelfs je bloeddruk verlagen en je cholesterolniveau verbeteren. Niet voor niets staat knoflook al eeuwen bekend als geneesmiddel en niet in eerste instantie als smaakmaker. De Bijbel en Koran vermelden knoflook en de Codex Ebers in Egypte beschreef het vijfendertighonderd jaar geleden al. Het is dus een heel oud gewas en het is ontzettend eenvoudig zelf te telen.

allesvoordesmaak knoflook

Je zou zelfs een paar bollen kunnen kopen bij de supermarkt en de teentjes uitplanten. Het werkt, maar persoonlijk kies ik voor echte plantknoflook. Die koop je bijvoorbeeld bij een tuincentrum of een zaadhandel. De supermarktknoflook  groeit vaak minder goed doordat deze is behandeld met een middel dat uitlopen tegengaat. Biologische supermarktknoflook zou natuurlijk wél een optie zijn. De bollen plantknoflook hoef je eigenlijk alleen maar uit elkaar te halen. De teentjes poot je afzonderlijk uit. Ik stop ze in de volle grond, maar het kan zelfs in een pot.

fullsizerender-9

Zorg ervoor dat knoflook goede grond heeft. Vochtdoorlatend en niet te droog. De teentjes hebben een soort ingebouwde reserve waarmee ze de winter door komen. Bij voorkeur plant ik mijn knoflook dan ook in oktober, zodat de tenen al bij de eerste lentedagen kunnen groeien. Op deze manier krijg je de mooiste en grootste bollen. Aangezien ik graag knoflook in mijn eten verwerk, heb ik ook veel nodig. Om die reden plant ik eind maart of begin april nog een serie. Op deze manier kan ik het hele jaar verse knoflook uit mijn tuin halen en heb ik een voorraadje om de wintermaanden door te komen.

fullsizerender-10

Geef je knoflooktenen de ruimte wanneer je ze uitplant. In de rij plant ik ze op tien centimeter afstand van elkaar. Tussen de rijen laat ik ruim twintig centimeter. De plantgaatjes moeten ongeveer zes centimeter diep zijn. Hiervoor gebruik ik een pootstok. Daarna afdekken met een laagje grond en wachten.
fullsizerender-7

Zorg dat je knoflook opneemt in je wisselteeltschema. Wanneer je het elk jaar verbouwt op hetzelfde stukje grond, zul je merken dat de opbrengst kleiner wordt. Daarnaast neemt het risico op ziekten toe. Wanneer je rozen in je tuin hebt staan, is het misschien slim om daar eens wat knoflook bij te planten. De sterke geur houdt de luizen op afstand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.