Bloemkool uit eigen tuin

Bloemkool is eigenlijk niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Sterker nog, ik herinner mij nog uitstekend dat er vroeger een grote schaal bloemkool op tafel werd gezet, met een bechamelsaus en nootmuskaat. Waar komt die bloemkool nu eigenlijk vandaan?

Eigenlijk ligt de oorsprong van de bloemkool helemaal niet in Nederland. Deze zo oer-Hollands lijkende groente is voor het eerst in de boeken te vinden in de twaalfde eeuw.
In Kitab al-Filaha (letterlijk ‘Boek over de landbouw’) geschreven door de Arabische landbouwkundige Ibn al-’Awwam die woonachtig en werkzaam was het Spaanse Sevilla, werd de eerste melding gemaakt van bloemkool als gewas. Een Duitse landbouwkundige beschreef bloemkool in de zestiende eeuw in zijn ‘kruidboek’. Sinds dat moment wordt de groente in heel Europa verbouwd.

white-cauliflower-head-lo

In tegenstelling tot broccoli, bestaat een bloemkool uit nog ongevormde bloemknopjes. De witte kleur dankt de kool aan het afdekken. Zodra de kool zich begint te vormen, moet je als teler de bladeren van de kool naar binnen vouwen, zodat er geen zonlicht op de kool komt. Wanneer je dit niet doet, wordt je kool bruin.

fullsizerender_8

Telen

Bloemkool kun je op verschillende momenten in het jaar telen. Er zijn zelfs zes manieren om te telen, waarbij ik zelf de variant onder glas achterwege laat, omdat ik daar zelf de mogelijkheid niet voor heb. Afgelopen winter heb ik voor het eerst de winterteelt benut, waardoor ik momenteel bijna bloemkolen kan oogsten. Ik heb de bloemkolen gewoon uitgeplant in de volle grond en dat resulteert op dit moment aan een flink aantal mooie bloemkolen, zonder last van slakken.

fullsizerender_3

Overige teeltwijzen zijn onder meer de ‘ Weeuwenteelt in de warme kas, met oogst in juni, de ‘Vrijsterteelt’ met oogst in juli en de reguliere zomerteelt en herfstteelt. Voor de zomerteelt heb ik zojuist mijn zaailingen uitgeplant. Deze lopen meer risico op slakkenvraat en de koolvlieg dan de winterteelt, maar dat mag de pret niet drukken.

fullsizerender_6

Ziekten en plagen

Ook knolvoet is een ziekte die flink wat roet in het eten kan gooien. De koolvlieg boort kleine gaatjes in de stam van de kool. Te herkennen aan kleine zwarte streepjes aan de voet van de bloemkool. Knolvoet is een schimmel, die eigenlijk alle wortels doet wegrotten. Je bloemkolen vallen dan als het ware vanzelf om.

Tegen de vliegjes probeer ik meestal de grond wat hoger tegen de stam van de bloemkool aan te leggen. Als de voet van de kool bedekt blijft, kunnen de vliegjes er ook geen eitjes in leggen. Om knolvoet tegen te gaan, is het van groot belang dat je wisselteelt toepast in je tuin. Hierdoor kun je een hoop ellende op natuurlijke wijze voorkomen.

fullsizerender_4

Zorg ervoor dat de grond waar je je bloemkool op gaat planten, goed bemest is. Bloemkolen houden van flink wat voeding.

Succes met telen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.