Ceasar salade met zelfgerookte kipfilet

Omdat we in de afgelopen weken toch een paar keer lekker zijn gemaakt met een paar zomerse dagen, leek mij het recept voor een mooie Ceasar salade een uitstekend plan. Uiteindelijk was ik te positief, want de planten in mijn moestuin knokken momenteel tegen de gevolgen van nachtvorst. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik maak een Ceasar salade met zelfgerookte kipfilet.

Geschiedenis

Ceasar Cardini is de man die de salade heeft bedacht en naam heeft gegeven. Cardini was een Italiaanse immigrant die in de jaren twintig zowel in San Diego als in Tijuana in de keuken werkte. Door extreme drukte op de ‘fourth of july’ viering in 1924, moest Cardini improviseren met de weinige ingrediënten die hij nog op voorraad had om zijn gasten alsnog iets eetbaars voor te kunnen schotelen. De Ceasar salade was geboren.

Sindsdien zijn er veel mensen geweest die claimden dat zij de bedenkers waren van deze salade.  Maar de oorsprong ligt toch echt bij Ceasar Cardini, die overigens geen ansjovis gebruikte in de dressing. Dat is iets wat later werd toegevoegd en nu dusdanig is ingeburgerd dat wij de salade niet zonder de zoute visjes kennen.

img_5369

Volgens Rosa Cardini, de dochter van Ceasar, bestond de originele salade slechts uit: sla, olijfolie, knoflook, peper, zout, citroensap, Worcestershire saus, rauwe geklopte eieren, croutons en geraspte Parmezaanse kaas. Geen kip en geen ansjovis dus. Ik maak vandaag dus blijkbaar een variant op het originele recept. Maar hij is wel heel erg lekker.

Ingrediënten:

 • Twee kropjes Romana sla
 • Twee kipfilets
 • Worcestershire saus
 • Mayonaise
 • Sap van een halve citroen
 • Croutons
 • Grof zeezout
 • Peper
 • Parmezaanse kaas
 • Drie ansjovisfilets

Extra benodigdheden:

 • Rookoven
 • Hickory rookmot
 • Aluminiumfolie

Bereidingswijze:

Begin met het pekelen van de kipfilets. Strooi een laagje grof zeezout op een bord, leg beide kipfilets erop en bedek deze met wederom een laagje grof zeezout. Laat de kip op deze manier een uur in de koelkast staan.

img_5351

Haal nu het uur de kipfilets uit de koelkast en veeg het zout er zorgvuldig af met een droge doek of keukenpapier. Bereid je barbecue of rookoven voor op een warme rooksessie. Ik gebruik voor het gemak een kleine tafelbarbecue. Ik vouw een envelopje van aluminiumfolie, vul het met een flinke eetlepel rookmot en vouw het dicht. Met gaatjes aan de bovenzijde van het envelopje, leg ik het rookhout op de briketten. Ik leg de kip op het rooster en sluit het deksel. Twintig minuten later is de kip fantastisch goudbruin van kleur en voorzien van een heerlijke rooksmaak.

img_5364

Snij voor de salade, de Romana slakropjes in stukken, was ze goed uit, centrifugeer droog en leg ze in een grote schaal. Ik heb kant-en-klare croutons gekocht, maar deze kun je heel goed zelf maken, door oud brood in blokjes te snijden, te overgieten met een scheutje olijfolie en te roosteren in de oven.

img_5361

De dressing bestaat uit: een eetlepel Worcestershire saus, drie eetlepels mayonaise, het sap van een halve citroen, peper en ansjovisfilets. meng alle ingrediënten behalve de ansjovis tot een gladde saus. De ansjovis kun je in stukjes snijden en toevoegen of met een mes uiteen wrijven tot een soort pasta die je door de dressing kunt mengen zodat je er niets meer van terug ziet.

img_5362

Meng nu eerst een deel van de dressing goed door de sla. Snij de gerookte kip in mooie plakjes, verdeel deze over de sla, voeg de croutons toe en besprenkel met de rest van de dressing en de Parmezaanse kaas.

img_5371

Serveer met een lekker, robuust stokbrood en afhankelijk van het weerbericht, met een rode of witte wijn.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.