Rode bieten in de moestuin

De tijd van zaaien en planten is nu echt aangebroken in de moestuin. In de afgelopen weken ben ik nog druk bezig geweest met spitten, bemesten en de laatste nachtvorst het land uit wensen. maar nu begint het er toch echt op te lijken. Een van de groenten die ik elk jaar graag verbouw, zijn rode bieten. Veel mensen vinden ze niet lekker, maar ik ben dol op de aardse, lichtzoete smaak van zelfgeteelde bieten. hoe zit dat nou eigenlijk met die rode biet?

img_3705

Herkomst

Het is niet geheel duidelijk waar de biet en vervolgens dus ook de rode biet vandaan komt. Midden Europa is het meest plausibel, omdat daar nog steeds veel bieten in het wild groeien. Maar duizenden jaren geleden stond de Beta Vulgaris, zoals de biet in het Latijn heet, al op het menu in Zuidwest-Azie. Ook in ons eigen kikkerlandje zijn door archeologen in het West-Friese Aartswoud versteende bietenzaden gevonden die dateren van drieduizend voor Christus. De biet is dus met recht een oergroente.

bietensap

De laatste jaren heeft deze groente enorm aan populariteit gewonnen omdat de gezondheidsfreaks onder ons de rode biet hebben geschaard tot de categorie ‘superfood’. Vanwege de hoge dosering magnesium, kalium, foliumzuur en vezels, is de rode biet ineens een favoriete groente geworden om rauw in shakes te verwerken. Bovendien bevat het rode pigment in de rode biet antioxidanten die zelfs het risico op hartklachten kunnen verkleinen.

fullsizerender-15

In de moestuin

Genoeg over gezondheid, het gaat om de smaak. Rode bieten zijn tegenwoordig weer in overvloed te krijgen in supermarkten, zowel rauw als voorgekookt. Ook de meer afwijkende varianten zoals de Chioggia biet die rood-wit gestreept is wanneer je deze doorsnijdt en de gele biet, zijn steeds beter verkrijgbaar. Maar uiteindelijk is er niets leuker en lekkerder dan je eigen groenten verbouwen en de biet maakt het je niet heel erg moeilijk. De biet behoort tot de categorie ‘wortelgewas’ en stelt daarmee weinig eisen aan de grond waarop je deze verbouwt. Zorg ervoor dat je grond vrij arm is, dus bijmesten is nauwelijks nodig. Doe je dit wel, dan loop je het risico op hele kleine bieten met hele lange wortels. Verder moet de grond goed los en luchtig zijn, zodat je bietjes naar hartenlust kunnen groeien.

img_5396

De bietjes zaai ik in regels die ongeveer twintig centimeter uit elkaar liggen. Wanneer ze opkomen, dun ik ze uit tot ongeveer tien centimeter afstand van elkaar. De rest gaat vanzelf. Af en toe water geven en oogsten wanneer ze groot genoeg zijn. Rode bieten zijn een uitstekende bewaargroente. Dit kan in de koelkast, maar persoonlijk trek ik de bieten uit de grond van mijn moestuin wanneer ik ze nodig heb. In de tuin blijven ze wekenlang goed. Je kunt beginnen met telen vanaf februari onder glas en doorgaan met zaaien tot begin juli.

Tips

Rode bieten kun je rauw eten in een salade, of in de blender gooien voor een superfood-shake. Je kunt ze koken en eten zoals je ze voorgeschoteld kreeg van je oma, maar persoonlijk pof ik ze het liefste. Wanneer je bieten kookt, giet je met het kookvocht heel veel rode kleurstof weg, maar ook heel veel smaak. Verpak je rode bietjes compleet met schil in aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen en pof ze in de oven of tussen de kolen op je barbecue. Op deze manier proef je de pure, aardse en zoete smaak van rode biet.

img_4035

Misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar het smaakt heerlijk: Rode biet met gerookte makreel. Gewoon eens proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.