Spareribs op mijn manier

Afgelopen weekend ging de kamado weer eens aan. De weersomstandigheden hielpen niet echt mee, maar zoals je wellicht weet, ben ik een barbecue fanatiekeling. Dus geef me de kans en ik sta buiten te koken. Onder barbecueliefhebbers vindt al jarenlang een vreemdsoortige strijd plaats in de zoektocht naar de ultieme spareribs. De zogenaamde 3-2-1 methode geeft een mooi resultaat, maar je bent er toch wel zes uur druk mee. Vandaag deel ik mijn recept met jou, voor botermalse spareribs die in slechts drie uur klaar zijn.

Zoals eigenlijk altijd met koken, begint het met de juiste ingrediënten. Want zolang je die niet voor elkaar hebt, bereik je nooit het ultieme eindresultaat. Vlees haal ik dus bij de slager en die heeft eigenlijk altijd vlees met een verhaal en een duidelijke herkomst. Het lamsvlees komt van Texel en het rundvlees komt van de dikbilvaars uit het Vechtdal. In dit geval heb ik spareribs gehaald van het Limburgs wroetvarken. Het zijn mooie ribben, met veel vlees erop.

spareribs

Herkomst

Stap twee in het proces is de marinade en stap drie de daadwerkelijke bereidingswijze. Voordat ik daarmee verder ga, eerst even een stukje herkomst van de spareribs: Je zou verwachten dat spareribs uit Amerika komen. Maar niets is minder waar. Uiteindelijk zijn het onze oosterburen die de varkensribben zijn gaan bereiden op de manier waarop wij ze ongeveer kennen. In Duitsland worden varkensribben traditioneel in het zuur gezet en vervolgens gegrild aan een spit. De naam ‘spareribs’ is dan ook afgeleid van de Duitse benaming ‘ribbesper’. In Amerika en vooral het zuidelijke deel ervan, hebben ze het bereiden van de ribben tot een ware kunst verheven en die ribben kennen we in Nederland dan ook eigenlijk het beste. Maar vergeet vooral niet de Chinese keuken, want ook daar worden al generaties lang, varkensribben bereid in een zoetzure marinade, op een houtskool grill.

Er zijn ook landen waar spareribs totaal niet of nauwelijks bekend zijn, vanwege een compleet andere besnoeiing van het varken. Ik stond ooit in Spanje bij een slager in een klein dorp met handen en voeten uit te leggen wat ik wilde hebben. De complete varkensribben heb ik vervolgens door hem over de lengte laten doorzagen en de blik die ik vervolgens toegeworpen kreeg sprak boekdelen. Ik werd voor gek verklaard.

spareribs

Het stuk vlees waar het allemaal over gaat, zit aan de buikzijde van het varken, net achter de schouders. Een rack spareribs telt ongeveer elf tot dertien ribben, waar vlees bovenop en tussen zit.

Ingrediënten:

 • Spareribs (1 rack per persoon)

Voor de rub

 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 1 eetlepel uienpoeder
 • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
 • 1 eetlepel knoflookpoeder
 • 1 eetlepel peper
 • halve eetlepel zout

Voor de glaze

 • 5 eetlepels barbecuesaus
 • 2 eetlepels ketjap
 • 2 eetlepels honing

Overige benodigdheden:

 • Barbecue met deksel
 • Vuurvaste ovenschaal
 • Aluminiumfolie
 • Invetkwast

Bereidingswijze:

Begin bij voorkeur de dag voordat je de spareribs wilt serveren. Verwijder het vlies dat aan de holle zijde van de spareribs zit. Het is misschien een lastig karweitje, maar het vlees wordt er veel malser van. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de rub en smeer de racks hier aan alle kanten mee in. Bewaar de spareribs in keukenfolie in je koelkast tot de volgende dag.

img_5184

Bereid je barbecue voor op een temperatuur van honderdtachtig graden en maak een koude zone, om indirect te kunnen garen. Op mijn kamado gebruik ik een heat deflector, zodat de hitte van de houtskool niet direct aan de onderkant van de schaal met spareribs komt. leg je racks nu met de bolle kant naar beneden in een hittebestendige schaal, stapel de spareribs zo min mogelijk op en dek de schaal vervolgens heel goed af met aluminiumfolie. De ribben moeten eigenlijk gaan stomen in hun eigen vocht, dus probeer het folie er bijna luchtdicht omheen te krijgen.

img_5186

Zet de schaal met spareribs nu op je barbecue, sluit het deksel en gaar de ribben twee uur.

Meng ondertussen de ingrediënten voor de glaze. Dit is daadwerkelijk een saus die je gebruikt om de ribben af te lakken. Door de suiker in de honing, gaat het vlees mooi karameliseren.

img_5188

Verwijder na twee uur het aluminiumfolie van je schaal en smeer de holle kant van de racks in met de glaze. Gebruik hiervoor een invetkwast en sluit het deksel weer. Na een kwartier mag je de spareribs omdraaien, maar leg ze wel weer terug in de schaal en niet op het barbecuerooster. Nu mag ook de holle kant van een mooie laag glaze worden voorzien. Sluit wederom het deksel en wacht een half uur. Mocht je een dikke laag glaze willen hebben, herhaal het proces dan tussentijds nog een paar keer.

img_5190

Je spareribs zijn klaar en heerlijk mals. In mijn geval kon ik de ribben bijna uit het vlees trekken.

Eet smakelijk!

Tip: Pof tegelijkertijd aardappels bij je ribs. Dan heb je een complete maaltijd.

Eén gedachte over “ Spareribs op mijn manier

 1. Een kritische noot: je kan goed zien dat ze gestoomd cq gekookt zijn! Laat het verschil is zien als je het via de 3-2-1 methode doet (het vlees zal net zo makkelijk van het bod gaan, als dat tenminste de bedoeling is. Een beetje bite is misschien wel beter). en de smaak zal door de 3-2-1 methode mijn inziens ook beter tot zijn recht komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.