Garrofòn, de Spaanse reuzenboon

Afgelopen week heb ik twee rijtjes met garrofòns uitgeplant in mijn moestuin. Deze typische, Spaanse reuzenbonen zijn in Nederland eigenlijk niet te koop, maar horen officieel in een echte Paella en nog veel meer Spaanse gerechten. Reden voor mij om afgelopen maart een paar zakjes garrofòns uit Spanje mee te nemen en ze dit jaar in mijn eigen, Nederlandse tuin te gaan verbouwen.

dsc_0569

Echte garrofòns zijn gespikkeld. Eigenlijk hele grote, witte bonen met paarse spikkels. De meeste bonen die je tegenwoordig in een paella tegenkomt, zijn helemaal wit en dat is dus geen garrofòn, maar een limaboon die vanuit Peru is geïmporteerd.

img_5603

De geïmporteerde bonen zijn een stuk goedkoper dan de échte garrofòns, maar ze hebben ook veel minder smaak. De gespikkelde variant wordt traditioneel geteeld in de Spaanse regio van de paella: Valencia. De oorsprong van de Limaboon ligt echt in Peru, maar de garrofòn is zover ik kan terugvinden, een écht Spaans gewas. Ze groeien snel en hebben eigenlijk geen ondersteuning nodig, maar vanwege de grote peulen die aan de plant groeien, heb ik er zelf voor gekozen om ze toch wat houvast te geven. In elke peul groeien uiteindelijk drie of vier bonen.

De garrofòn is een bewaarboon. Je ziet ze veel in de gedroogde versie. Wanneer ze de paella in moeten op zondag, worden ze een paar uur eerder in een kommetje met water gezet, waardoor ze kunnen wellen en zacht worden.

img_5554

Omdat de weersomstandigheden in de regio Valencia een flink stuk beter zijn voor de teelt van bonen, dan die in Nederland, kun je in Spanje bijna het gehele jaar door garrofòns telen. Ik ben voorzichtig geweest met mijn zakje boontjes en heb ze niet in de volle grond gezaaid, maar in een zaaibak. Toen de plantjes opkwamen en de temperaturen op die van Spanje begonnen te lijken, heb ik ze uitgeplant op het bed waar afgelopen jaar de aardappels stonden. Dus qua wisselteelt zit het ook helemaal goed.

img_5599

Ik heb in mijn tuin nu een rij traditionele, gespikkelde garròfons staan. Daarnaast, om de proef op de som te nemen, heb ik een rij limabonen geplant. Wanneer de teelt goed verloopt, kan ik je over een paar weken vertellen welke van de twee nu eigenlijk echt het allerlekkerst is.

Eén gedachte over “ Garrofòn, de Spaanse reuzenboon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.