Aardappels, groenten, vlees maar dan anders

Alsof ik de ‘schijf van vijf’ van tientallen jaren geleden herhaal. Ik geef vandaag de meest gebruikelijke drie-eenheid in de Nederlandse keuken een nieuwe invulling. Deels afkomstig uit mijn moestuin, deels van de ambachtelijke slager en mijn houtgestookte barbecue en voor het laatste deel gebruik ik een beetje van mezelf en een beetje uit Spanje.

Het moestuinseizoen is nu echt aangebroken. Het zaaien en planten van groenten in mijn tuin begon natuurlijk al maanden geleden, maar op dit moment pluk ik er ook letterlijk de vruchten van. Peultjes in dit geval.

fullsizerender-3

Ik bereid ze met een Spaanse inslag. Dat wil zeggen: kort koken en vervolgens roerbakken met wat stukjes serranoham. Hierbij maak ik patatas bravas: nieuwe aardappelen die ik alvast onder mijn planten in de moestuin vandaan heb weten te smokkelen.

fullsizerender-2

Om het geheel af te maken, bak ik er een mooie entrecote bij op de barbecue.

Aardappelen, groenten en vlees. Maar dan op mijn manier.

Ingrediënten:

 • 5 aardappeltjes
 • 2 entrecotes
 • 200 gram peulen
 • 3 plakken serranoham
 • paprikapoeder
 • olijfolie
 • peper
 • zeezout
 • bonenkruid
 • mayonaise
 • tabasco
 • mosterd

Overige benodigdheden:

 • kookpan
 • oven
 • ovenschaal
 • barbecue

Bereidingswijze:

Maak de peultjes schoon en ontdoe ze van de eventuele draadjes. Kook ze vervolgens tot ze beetgaar zijn en zet ze apart.

img_5613

Was de aardappelen grondig en kook ze tot ze gaar zijn. Snij ze doormidden, maar laat de dunne schil zitten. Leg nu de aardappelen met de doorgesneden kant naar boven, in een ovenschaal. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er paprikapoeder en zeezout over. Zet de aardappelen gedurende een half, of tot ze bruin zijn, in een voorverwarmde oven van 200 graden.

fullsizerender-1

Steek ondertussen de barbecue aan. Ik bak op beukenhout, maar houtskool of briketten mag natuurlijk ook. Haal de entrecotes alvast uit de koelkast en laat ze rustig op temperatuur komen, terwijl je barbecue opwarmt.

Maak het sausje voor de patatas bravas, door drie delen mayonaise te mengen met een deel mosterd en er vervolgens een scheutje tabasco aan toe te voegen. Proef. hou je van pittig, dan mag je naar hartenlust meer tabasco toevoegen.

img_5620

Verwarm een kookpan met olijfolie en doe hier de in stukjes gesneden serranoham in. Bak rustig en roer regelmatig, tot de ham een mooi kleurtje krijgt. Voeg vervolgens de uitgelekte peultjes en wat bonenkruid toe en roerbak alles gedurende vijf minuten.

img_5622

De entrecotes mogen op de barbecue. Zorg dat deze goed heet is en bestrooi de entrecotes met peper en zout voordat je ze op het rooster van de barbecue legt.
Schroei de stukken vlees aan beide zijden mooi dicht en verplaats ze naar een minder heet stukje van je barbecue, om ze mooi af te laten garen.

fullsizerender

Ik hou persoonlijk van goed medium gebakken vlees, maar mocht je hier anders over denken, dan weet je vast wel hoe het moet.

img_5625

Serveer met een versgebakken broodje en een stevig glas rode wijn. Het liefst aan de tuintafel met een ondergaande zon.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.