Spaanse Fideua op een houtvuur

Koken op een houtvuur is één van mijn persoonlijke, favoriete bezigheden. Lekker in de buitenlucht, maar dan ook nog eens in een soort oervorm, met houtblokken en een bijl.
De Spaanse paella maak ik graag op een houtvuur. Mocht je mijn artikelen vaker lezen, dan ben je daar waarschijnlijk wel van op de hoogte. Maar de paella heeft een minder bekend broertje: Fideua. Omdat dit heel erg lekker is en eigenlijk een stuk sneller en eenvoudiger te bereiden is dan een paella, zet ik vandaag fideua in het zonnetje!

image_gallery

Het verhaal gaat, dat fideua eigenlijk uit noodzaak is ontstaan. In het kuststadje Gandia, in de Spaanse regio Valencia, waren een paar vissers van plan om een paella te maken met hun verse vangst. Alleen was de rijst op. Het enige dat ze voorhanden hadden, was pasta. De rest is geschiedenis. Fideua wordt dan ook in een paella pan gemaakt, met vis en visbouillon en wat gepelde tomaten. De pasta die wordt gebruikt, lijkt op een soort spaghetti die in hele korte stukjes is gebroken. In Spanje koop je dat in de supermarkt, in Nederland kon ik het nergens vinden. Ik had dus een pak spaghetti in stukjes van vier centimeter kunnen breken, maar ik koos voor een minder arbeidsintensieve oplossing en kocht een pastavariant die redelijk overeen kwam.

img_5646

Omdat pasta zoveel sneller gaart dan rijst, is een fideua doorgaans veel sneller klaar. Ik maak vandaag de nóg snellere variant, want ik had ook mijn visbouillon helemaal zelf kunnen trekken. Maar ik koos voor een bouillonblokje. Verder is verse vis wel essentieel. Ik gebruik verse inktvis, zeeduivel, grote garnalen en venusschelpjes. Bij de betere visboer mag het geen probleem zijn om dit te kunnen kopen.

Ingrediënten:

 • 3 verse inktvissen
 • 1 zeeduivelfilet
 • 300 gram venusschelpen
 • 6 grote garnalen of gamba’s
 • 300 gram pasta
 • 1,2 liter water
 • 2 blokjes visbouillon
 • 1 theelepel paprikapoeder
 • 100 gram gepelde tomaten
 • 1 witte ui
 • 1 zakje colorante (kleurstof die doorgaans in paella wordt gebruikt)
 • olijfolie
 • zout

Extra benodigdheden:

 • paellapan van ongeveer 30 centimeter
 • houtvuur

Bereidingswijze:

Begin met het schoonmaken van de vis. De inktvissen moeten worden ontdaan van het stukje kraakbeen dat lijkt op plastic. Ik bewaar de pootjes, want die zijn heerlijk als je ze goed bakt. De rest snij ik in ringen. De zeeduivel kocht ik al als filet. Deze vis kun je vervangen door een ander soort witvis, maar ik kies voor zeeduivel omdat die niet uit elkaar valt als deze gaar is. Snij de zeeduivel in stukken van ongeveer twee centimeter dik. De venusschelpen laat ik in een kom met water staan.

img_5730

Breng een pan met 1,2 liter water aan de kook. Iets meer mag ook. Doe hier de twee bouillonblokjes in. Snipper de witte ui en weeg de pasta af.

img_5643

Maak een mooi houtvuur, dat stabiel smeult, zonder teveel vuur. Plaats hierop het rooster en zorg dat de paellapan die je daar weer bovenop plaatst, goed waterpas staat.
Dit doe je het makkelijkst door een flinke scheut olijfolie in de pan te doen en ervoor te zorgen dat je pan dusdanig komt te staan, dat het plasje olie exact in het midden staat.

img_5647

Voeg nu de zeeduivel en de inktvis toe met wat zout naar smaak.  Wanneer de vis begint te kleuren mag de inktvis weer uit de pan.

img_5648

Die bewaar ik apart op een schaaltje. Nu mag de gesnipperde ui erbij. Wanneer de ui glazig begint te worden, mogen de gepelde tomaten in de pan.

img_5651

Roer het geheel regelmatig om en voeg na ongeveer vijf minuten een flink deel van de bouillon toe.

img_5653

Ik bewaar ongeveer vierhonderd milliliter om eventueel toe te voegen wanneer het eerste deel is ingekookt, maar de pasta nog niet gaar is. Voeg nu ook het paprikapoeder en het zakje colorante toe en breng het geheel aan de kook. Zorg ervoor dat de bouillon overal kookt en dat het niet heel erg hard gaat. Wanneer dit is gelukt, mag je de pasta toevoegen.

img_5655 Verdeel de pasta goed en gelijkmatig over het gehele oppervlak van de pan. Breng het geheel nu weer aan de kook en laat rustig doorkoken.

img_5656

Proef na tien minuten de pasta en blijf dit doen totdat deze bijna gaar is. op dat moment mag de inktvis weer terug in de pan en je mag ook de venusschelpen en de grote garnalen toevoegen.

img_5658

Het streven is, om de pasta gaar te hebben, op het moment dat de bouillon zo goed als volledig is ingekookt. Een klein beetje kookvocht mag natuurlijk overblijven, want dat vormt je saus.

img_5666

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.