Verfrissende gazpacho uit de moestuin

Het lijkt erop dat de zomer nu toch echt is aangebroken met hoge temperaturen, zon en flinke droogte. Mijn moestuin staat bol van alle eetbare gewassen die de grond uit schieten en zo hier en daar resulteert dat in een klein overschot. Komkommers zijn daar in mijn geval een goed voorbeeld van.

Elk jaar zet ik vier geënte komkommerplanten in mijn kas. Met als resultaat, genoeg komkommers om een weeshuis mee te voeden. Nu heb ik overwogen om een plant minder te poten, maar stel je nu eens voor dat de opbrengst dit jaar ineens tegenzit..

komkommers alles voor de smaak

Na komkommers in de sla, op brood bij een plakje kaas en in de gin tonic, blijven er nog steeds genoeg over om iets leuks mee te doen. Wat dacht je van een lekkere, verfrissende, koude soep van komkommer, tomaat en paprika? Precies, gazpacho.

tomaat

Ook de tomaten zijn alweer in goede aantallen aanwezig in mijn kas, dus die haal ik ook uit eigen tuin. Voor paprika’s is het in mijn geval nog net iets te vroeg, maar dit recept kun je over een maand natuurlijk makkelijk volledig uit je moestuin halen. De paprika die ik vandaag gebruik, komt dus nog even van de groenteboer.

img_5764

Het recept dat ik gebruik, komt van oorsprong uit Spanje, van generatie op generatie. Je kent het wel. Nu ga ik er van uit dat er vroeger nog geen blender beschikbaar was, in mijn tijd wel, dus die gebruik ik in dit geval ook.

Ingrediënten:

  • 1 kleine komkommer
  • 1 groene paprika
  • 6 rijpe tomaten
  • zout
  • peper
  • sherry azijn
  • halve witte ui
  • extra vergine olijfolie

Overige benodigdheden:

  • blender

Bereidingswijze:

Schil de komkommer en snij deze over de lengte doormidden. Verwijder met een lepel de zaadlijsten en snij de komkommer vervolgens in een aantal stukken.

fullsizerender

Snij de paprika doormidden, verwijder alle pitjes en de steel en snij ook deze in stukken. Halveer de tomaten en maak ook de witte ui iets kleiner zodat de stukken makkelijk in de blender passen.

fullsizerender-3

Doe nu alle ingrediënten in de blender, vergeet het deksel niet en begin op een lage snelheid. Bouw de snelheid op tot maximaal en draai alles tot een gladde soep. De fanatieke Spanjaard drukt alles nog even door een puntzeef om zo min mogelijk klontjes over te houden, maar in de meeste gevallen is dit eigenlijk niet eens nodig. Proef de gazpacho en voeg naar smaak peper, zout, olijfolie en sherry azijn toe. Mocht de consistentie te dik zijn, dan kun je eventueel wat water toevoegen.

img_5775

Zet je gazpacho in de koelkast en serveer ‘m wanneer deze goed gekoeld is. Heerlijk als tussendoortje, maar ook prima als voorgerecht op een mooie zomeravond.
Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.