Ambachtelijk brood uit de houtoven

Mocht je mijn blogs vaker lezen, dan heb je waarschijnlijk al eerder wat succesnummers uit mijn houtoven voorbij zien komen. Pizza’s, kippen en nog veel meer. Maar eigenlijk bakte ik nooit eerder mijn eigen brood. Ik maakte wel pizzadeeg, maar nooit ambachtelijk brooddeeg zoals het hoort. Met meel, gist water en zout. Voor mij reden genoeg om de kunst van het broodbakken onder de knie te krijgen. Vandaag bak ik een ambachtelijk witbrood in mijn houtgestookte oven.

img_5816

Het meel dat wordt gebruikt voor het bakken van brood, bestaat in heel veel soorten. Vervolgens ook weer in verschillende malingen en ga zo maar door. Het perfecte broodje bestaat dus eigenlijk niet. Het is allemaal een kwestie van smaak. Voor mijn eerste brood heb ik besloten om het bij een witbrood te houden. Geen toestanden, maar gewoon lekker, luchtig witbrood met meel van een ambachtelijke producent.

img_5804

Daar voeg je wat water en zout aan toe, en een beetje gist. De gist doet het trucje, want gist laat je brooddeeg rijzen en maakt het dus luchtig. Gist bestaat dan weer in een verse uitvoering en in een instant-variant. Deze laatste soort koop je gewoon in zakjes bij de supermarkt en dat is in dit geval dus ook wat ik heb gedaan.
Maar gist werkt in principe niet vanzelf. Gist gaat werken door het vochtig te maken en te verwarmen. Brooddeeg rijst het beste bij dertig graden. Dan is de gist dus lekker actief.

img_5806

Je kunt instant-gist gewoon mee kneden met je meel, maar ik heb geleerd dat het beter werkt om het op voorhand op te lossen in het water dat aan het meel wordt toegevoegd. Mijn houtoven beschikt over een steen om op te bakken. Ik kies er dus voor om daar wat meel op te strooien voordat ik mijn brooddeeg erop leg. Dus geen bakpapier en geen broodbakblik voor mij deze keer.

Ingrediënten:

  • 500 gram ambachtelijk meel voor witbrood
  • 7 gram instant-gist
  • 8 gram zout
  • 350 ml handwarm water (iets meer dan 30 graden)

Overige benodigdheden:

  • Oven, houtoven of barbecue met deksel en pizzasteen
  • Kneedmachine (optioneel)
  • Keukenfolie

Bereidingswijze:

Ik gebruik een kneedmachine. Het apparaat staat nu eenmaal in mijn keuken en het kneden van brooddeeg is een pittig karweitje. Mocht je het wel met de hand willen kneden, dan heeft dat voordelen met betrekking tot het rijzen van je brooddeeg. Aangezien de temperatuur van je handen, de temperatuur van het deeg omhoog brengt en de gist daardoor beter zijn werk gaat doen. Echt ambachtelijk met opgestroopte mouwen, zou in dit geval dus misschien zelfs een klein beetje beter kunnen zijn. Daarnaast verbrand je genoeg calorieën met kneden, dat je straks je brood met een dikke laag roomboter mag besmeren om jezelf te belonen.

fullsizerender-6

Los de gist op in het handwarme water en voeg dit, samen met het zout toe aan het meel. Kneed alles goed door, gedurende tien minuten. Doe het brooddeeg in een kom en dek het af met keukenfolie. Zet de kom weg op een warme plaats en laat het deeg een half uur rusten.

img_5811

Haal na een half uur het deeg uit de kom, kneed het nogmaals door en plaats het weer terug in de kom voor wederom een half uur.

img_5812

Nu mag het het deeg voor de laatste keer uit de kom. Vouw er een mooie bol van, met de vouwranden aan de onderkant. Je kunt het deeg nu ook in een broodbakblik stoppen wanneer je het straks in diezelfde vorm zou willen afbakken.

fullsizerender-4

Zoals ik al zei, bak ik op een steen. Dit zorgt bij pizza’s voor een dunne, krokante bodem. Op de eerste plaats omdat de steen waarop de pizza ligt, poreus is. Hierdoor kan het vocht weg uit het deeg. Op de tweede plaats omdat de oven dan boven de driehonderd graden zit. Dat doe ik met mijn brood niet, aangezien ik dan een verbrande korst krijg. Mijn brood bak ik af tussen de tweehonderd en tweehonderddertig graden. Maar voordat het brood de oven in mag, moet het in zijn huidige vorm nog wel een slordige drie kwartier rijzen, wederom op een warme plaats.

img_5488

Verwarm je oven voor op ongeveer 210 graden en wanneer de rijstijd verstreken is, mag je brood de oven in.

img_5820

 

Het bakken duurt ongeveer vijfentwintig minuten. Laat het brood vervolgens afkoelen op een rooster en snij er mooie, dikke plakken van. heerlijk met roomboter, of pesto, maar ook met pindakaas.

img_5825

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.