Beenham op de barbecue

Dat de barbecue in deze maanden vaker aan gaat dan de kookplaat in mijn keuken, kan inmiddels geen nieuws meer zijn. Maar het hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn om iets heel lekkers klaar te maken. Een beetje beheersing van de temperatuur van je barbecue doet al wonderen. Neem nu bijvoorbeeld een beenham. Ik maakte een klein beenhammetje klaar, met een marinade van honing en mosterd.

fullsizerender-7

Beenhammen koop je in veel maten. Van een paar kilo, tot misschien wel vierhonderd gram. Het belangrijkste is, dat het gaat om een stuk vlees dat afkomstig is van de achterpoot, of zelfs bijna de bil van het varken. Vaak worden beenhammen langzaam gegaard in de oven en vandaag gebruik ik de barbecue in plaats van de oven.

img_5843

Je kunt een honing-mosterd sausje over je gegaarde beenham gieten, maar ik kies ervoor om een marinade te maken van diezelfde twee ingrediënten. En ik voeg er natuurlijk nog wat extra’s aan toe.

Ingrediënten:

Beenham van ongeveer 600 gram
2 eetlepels grove mosterd
1 eetlepel scherpe mosterd
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel mosterdzaad of mosterdpoeder
3 eetlepels honing

Extra benodigdheden:

Barbecue met deksel
Eventueel vijzel
Kernthermometer

Bereidingswijze:

Wanneer je mosterdzaad gebruikt in plaats van mosterdpoeder, zul je het eerst even moeten kneuzen. Ik gebruik hiervoor een vijzel.

img_5836

Meng vervolgens het vermalen mosterdzaad met de overige ingrediënten in een kommetje en smeer met de helft van deze marinade de beenham rondom in. Leg je beenham verpakt in keukenfolie gedurende twee uur in de koelkast.

img_5838

Maak je barbecue klaar voor indirect garen bij een temperatuur van ongeveer honderdvijftig graden.

img_5842

Leg de beenham op de barbecue en sluit het deksel. Laat het hammetje twee uur rustig liggen en meet daarna de kerntemperatuur met de thermometer. De uiteindelijke temperatuur moet ongeveer vijfenzestig tot zeventig graden zijn. Op dit moment meet ik vijfenvijftig graden. Smeer nu ook de tweede helft van de marinade over de beenham en sluit het deksel van je barbecue weer.

img_5849

Meet na een uurtje opnieuw de temperatuur. In mijn geval zat ik op een keurige zevenenzestig graden. Dus tijd om de ham van de barbecue te halen en deze te laten rusten. Onder een velletje aluminiumfolie mag de ham rustig tien minuten wachten. Snij er vervolgens mooie plakken van en serveer met een lekkere salade, of bijvoorbeeld op een mooie plak zelfgebakken brood, zoals ik dat vorige week maakte.

img_5853

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.