Kreeft op de barbecue

Het is een beetje tweeledig. Aan de ene kant wil ik graag heel nobel zijn en wat propaganda maken voor de visconsumptie in Nederland. Aan de andere kant ben ik gewoon dol op kreeft. Dus met dit artikel sla ik persoonlijk twee vliegen in één klap, want het is ontzettend lekker! Vandaag dus hele kreeften op de barbecue.

Om even terug te komen op het eerste punt dat ik hierboven maakte, wil ik inderdaad graag benadrukken dat er best wat meer vis mag worden gegeten in ons land. De totale west- en noordzijde van Nederland grenzen aan zee, maar als we al één keer vis in de week eten, komen we vaak niet verder dan een bakje kibbeling. Los van het feit dat het goed voor je is, is het simpelweg ontzettend lekker. Bovendien is variatie ook goed voor je en wanneer je een beetje kunt wisselen tussen vlees, vis en soms zelfs een dagje zonder beide, komt dat je gezondheid alleen maar ten goede.

img_5914

Vandaag ga ik voor een tamelijk luxe maaltijd van mijn houtgestookte barbecue. Ik heb kreeften gekocht. Helaas niet levend, want ik ben uiteindelijk ook maar een gewone schrijver. Ik heb Canadese kreeften gekocht die zijn voorgekookt en vervolgens zijn ingevroren in zout water in een zogenaamde ‘popsicle’. Dit is een soort Calippo-ijsje, maar dan niet met colasmaak, maar gevuld met kreeft.

img_5918

Het is wel even iets anders dan verse kreeft, maar aan de andere kant hoeven we het nu ook niet meer te hebben over het humane aspect van de bereiding van kreeft. Het proces waarmee deze kreeften overigens worden verwerkt, is best diervriendelijk. De kreeften worden vlak voor het koken in een koeling gelegd, waardoor ze in slaap vallen. Vervolgens gaan ze het kokend water in, maar omdat ze slapen, komen ze hier nooit meer achter. Daar hoef ik me dus niet vervelend over te voelen.

Ik laat mijn kreeften rustig ontdooien in de koelkast, zodat ik straks het beste eindresultaat krijg.

Ingrediënten:

 • 3 kreeften
 • 250 gram geklaarde boter
 • 1 citroen
 • 4 tenen knoflook
 • verse peterselie
 • verse citroentijm
 • peper
 • zout
 • olijfolie

Extra benodigdheden:

 • barbecue
 • sauspan

Bereidingswijze:

Wanneer je kreeften ontdooid zijn, mag je ze over de lengte doormidden snijden. Leg hiervoor de kreeft ondersteboven op je snijplank en begin met het mes bij de kop en snij richting de staart.

img_5921

Na de eerste kreeft heb je de smaak te pakken en gaat het heel makkelijk.

img_5922

Schep nu de smurrie uit het hoofd van de kreeft. Gebruik hiervoor een lepel. Er zijn mensen die dit opeten, maar persoonlijk ben ik er geen fan van. Verwijder ook het darmkanaal dat je door de staart ziet lopen.

img_5923

Sommige kreeften hebben eitjes. Dit zijn kleine, feloranje bolletjes die achter de kop zitten. Deze kun je eten, dus die mogen blijven zitten.

img_5924

Wanneer je halve kreeften schoon zijn, wordt het tijd om de barbecue goed hoog op te stoken. De kreeften moeten gegrild worden, dus heet is goed.
Ondertussen maak ik het sausje in een pan op het rooster van de barbecue. Plaats de pan niet direct boven het heetste gedeelte van je barbecue, anders gaat de boter verbranden.

img_5930

Voor de saus smelt ik tweehonderdvijftig gram geklaarde boter. Dit is boter die geen eiwitten meer heeft. Ideaal voor sauzen en dus ook voor de saus die over mijn kreeften gaat. Wanneer de boter is gesmolten, mag de fijngesneden peterselie, citroentijm en de geperste knoflook erbij.
Voeg het sap van de citroen ook toe, roer goed en proef. Voeg nu eventueel zout en peper toe naar je eigen smaak.

img_5932

Wanneer je barbecue goed heet is, zijn de kreeften aan de beurt. Besprenkel de open kant met een beetje olijfolie en plaats e de halve kreeften met deze kant naar beneden, op het rooster.

img_5933

Grill voor 4 minuten en draai de helften om. De kreeften liggen nu met de schaal naar beneden op het rooster. Giet nu met een lepel een flinke laag van de botersaus over het vlees van je kreeften. Laat ze op deze manier wederom vier minuten liggen en bedruip de kreeften in die tijd regelmatig met nog meer saus.

img_5936

Nu zijn je kreeften klaar. Ik serveer ze met zelfgebakken brood, een salade met garnalen en avocado en een mooi glas Chablis.

img_5945

Serveer ook het restant van de saus erbij en eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.