Boerenkool in je moestuin

Het is wellicht een raar moment om erover te beginnen, zo midden in de zomer. Maar het is nu toch echt de tijd om je boerenkool uit te planten, zodat je in de komende winter ook uit eigen tuin kunt eten. Ik koop mijn boerenkool elk jaar als pootgoed, ofwel kleine plantjes die ik direct in de volle grond kan zetten. Vanaf dat moment is het afwachten en slakken wegjagen tot de winter komt. Maar hoe zit dan nu eigenlijk met boerenkool?

Alle koolsoorten die wij kennen en regelmatig op ons bord hebben liggen, komen van oorsprong uit het wild. Langs de kust van Frankrijk, Engeland en Noord-Spanje zijn veel soorten nog steeds in het wild te vinden. De herkomst van de naam ‘boerenkool’ is helaas niet duidelijk. Enerzijds wordt beweerd dat de naam een verbastering is van het Engelse ‘borecole’. Anderzijds wordt beweerd dat het woord ‘boeren’ duidt op ‘grof’ en ‘groot’ en dat zou dan weer aansluiten op het uiterlijk van de kool. In het Latijn is de benaming voor deze koolsoort Brassica Oleracea Acephala.

img_5982

Ziekten en plagen

Een boerenkool is overigens niet kieskeurig. De grondsoort doet er niet zoveel toe, want deze kool groeit eigenlijk overal wel. Ongedierte kan overigens wel veel kwaad, want koolsoorten zijn nu eenmaal snoepgoed voor bijvoorbeeld slakken, maar ook de rupsen van het Koolwitje doen zich graag te goed aan het krullende blad van de boerenkool. Naast ongedierte heb je bij boerenkool nog te vrezen voor valse meeldauw en de bacterievlekkenziekte. Het klinkt allemaal heel kwalijk, maar wanneer je je kolen door de zomer hebt geloodst, zitten bijna alle risico’s erop. Alleen bij een strenge winter en veel sneeuw loop je nog de kans de houtduiven zich te goed gaan doen aan je kolen.

rups koolwitje

Boerenkool kun je zaaien, daarvoor ben je inmiddels eigenlijk al te laat. Dat klinkt een beetje vervelend, maar wanneer je de plantjes sterk genoeg wil hebben om de winter door te komen, moet je eigenlijk begin juni al gaan zaaien. Pootgoed is momenteel nog volop te koop en uitplanten voor de winterteelt kan nog makkelijk tot eind juli.

De vorst erover?

Boerenkool gaat de hele winter door en zal vanaf maart gaan doorschieten en bloemen gaan vormen. Maar hoe zit dat nu met die vorst? Waarom moet ‘de vorst over de boerenkool’? Dat is geen verzinsel, maar gebaseerd op pure wetenschap. Het heeft te maken met zetmeel dat zich van nature in de plant bevindt. Bij lage temperaturen wordt dit zetmeel omgezet in suiker en treedt er dus een smaakverandering op in de plant.

Ook al ben je momenteel waarschijnlijk nog niet in de stemming voor een stamppot boerenkool met een rookworst, het is nu dus wel het moment om er een klein beetje bij stil te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.