Rozemarijn vergeet je nooit meer

Ergens tussen de laurier, dragon en het bonenkruid staat een enorme rozemarijnstruik in mijn kruidentuin. Toen ik mijn moestuin ruim vijf jaar geleden aanlegde, plantte ik daar een klein exemplaar van het tuincentrum. Je weet wel, in zo’n plastic potje. Blijkbaar is mijn rozemarijn heel blij met haar plekje in mijn kruidentuin, want ondanks het feit dat ik er erg veel van gebruik, moet ik inmiddels bijna omlopen om erlangs te komen. Waar komt rozemarijn vandaan? Waar groeit het het allerbest en hoe pas je het toe?

Vroeger

Rozemarijn is behalve een kruidenplant met een hele fijne, intense geur en smaak, ook een plant met een betekenis. De plant staat voor vriendschap en trouw. Vroeger werden rozemarijntakjes meegegeven aan geliefden die op reis gingen en er werden rozemarijnkransen gedragen op bruiloften. Anna van Kleef droeg bijvoorbeeld een krans van rozemarijn toen ze met Hendrik VIII trouwde. De plant staat dan ook symbool voor het ‘niet-vergeten’. Zelfs dusdanig dat bij een begrafenis takjes van de rozemarijnplant op het graf werden gelegd. In pyramides van de oude Egyptenaren werden al restanten gevonden van rozemarijntakken. Bij de Grieken en Romeinen stond de plant symbool voor liefde, vriendschap en trouw. Bij de oude Grieken werd rozemarijn ook gebruikt als middel om het geheugen op te frissen. het zou een versterkende werking hebben op de hersenen. om die reden deden Grieken vroeger altijd een takje rozemarijn in hun haar bij examens.

img_6014

Medisch

De Grieken waren overigens zo gek nog niet, want ook tegenwoordig wordt rozemarijn nog medisch toegepast om de bloedsomloop te stimuleren. Heb je vaak koude handen of voeten? Eet dan meer rozemarijn. Maar ook de bloedsomloop in je hersenen wordt dus gestimuleerd, waardoor je feitelijk dus beter zou kunnen nadenken na het eten van de plant. Zelfs chronische galaandoeningen, slechte leverfunctie, migraine en hoofdpijn, winderigheid, maagkrampen en gebrek aan eetlust worden ermee bestreden.

rosemary-oil-128-p-800x500_c

De Latijnse naam luidt: ‘Rosmarinus’. Dit betekent letterlijk dauw der zee en heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de plant vaak te vinden is in de buurt van de kust. In dit geval dus de Middellandse Zeekust, want langs de Noordzee kun je hard zoeken, maar helaas met weinig resultaat. Rozemarijn is een groenblijvende heester die afhankelijk van de soort, takken kan vormen van wel anderhalve meter. De plant is over het algemeen dus flink winterhard en behoort tot de familie van de ‘lipbloemen’.

img_1919

Culinair

Mijn eigen rozemarijn bloeit lichtpaars ergens in de periode van april tot juni. De bloemen kun je overigens ook eten. Ze staan heel mooi in een salade en hebben een intens kruidige smaak. Ik kom graag en vaak in Spanje en daar struikel je letterlijk over de rozemarijnstruiken. Het is een soort onkruid in bepaalde gebieden. Ideaal om tijdens een wandeling een flinke bos te plukken en te gebruiken op de barbecue. Door de stevige smaak van rozemarijn is het namelijk perfect te gebruiken in vleesgerechten. Het combineert overigens ook fantastisch met kip en wild.

p1040535

De dunne en puntige rozemarijnblaadjes lijken haast een beetje vettig en vol hars te zitten. Mede hierdoor zijn de takjes ook uitstekend geschikt om met een mooi stuk vlees in de braadslede mee de oven in te gaan. Ze zullen niet snel verbranden.

img_2640

Wat betreft het zelf verbouwen van rozemarijn, moet je er eigenlijk simpelweg niet te moeilijk over doen. De plant weerstaat droogte en arme grond. maar gedijt ook prima op rijke grond en wat flinke regenbuien en vorst hebben mijn plant nog nooit kwaad kunnen doen. Ik knip regelmatig een paar flinke takken van de plant. Ondersteboven, hangend op een droge plek, kun je ze perfect laten drogen om in een potje in de keuken te bewaren en te verwerken in je gerechten. Maar aangezien de plant zowel zomer als winter groen blijft, kun je natuurlijk ook gewoon even de tuin in lopen om af te knippen wat je nodig hebt en de rozemarijn vers verwerken in je eten.

Zoals je leest is een rozemarijnplant dus op heel veel fronten een aanwinst in je kruidentuin. Vergeet dus niet om er snel eentje te halen en te planten in je tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.