Zalm in een papillot op de barbecue

Mijn barbecue draait overuren in deze maanden van het jaar. Sterker nog, ál mijn barbecues draaien overuren. Maar naast grillen, low & slow garen en roken, is het ook leuk om eens een hele andere smaak van de barbecue te halen. Vandaag ga ik een klassieke techniek gebruiken, op z’n Frans genaamd ‘en papillotte’.

Eigenlijk betekent het niets meer dan ‘ingepakt’. Een papillot is eigenlijk gewoon een luchtdicht pakketje. Wanneer je dit in de oven of op de barbecue legt, wordt de inhoud gaar gestoomd. Of de oorsprong van deze techniek nu daadwerkelijk uit Frankrijk komt, is onduidelijk. De vertaling is dan ook in het Engels, Nederlands, Spaans en Italiaans nagenoeg hetzelfde. Daarnaast ken je misschien ook wel de Aziatische techniek om visgerechten in te pakken bananenblad en deze te stomen. Ik heb geen flauw idee wie er eerst was, maar lekker is het en het werkt fantastisch met vis. Daarom ga ik vandaag een papillot met zalm maken. Vroeger werd vaak een soort perkament gebruikt, later werd dat vaak een soort bakpapier en tegenwoordig wordt aluminiumfolie graag gebruikt omdat je dat eenvoudiger lucht- en waterdicht afsluit. Omdat mijn pakketjes op de barbecue gaan, kies ik ook voor aluminiumfolie vanwege de vuurbestendigheid.

fullsizerender-8

Naast zalm voeg ik groenten uit mijn moestuin toe. Ik heb momenteel een overschot aan courgette, dus dat gaat er sowieso in. Daarnaast kies ik voor plakjes venkel en cherrytomaatjes.

Ingrediënten:

 • 2 zalmfilets met huid
 • 1 knolvenkel
 • halve citroen
 • halve courgette
 • 10 cherrytomaten
 • 2 sjalotjes
 • dille
 • peper
 • zout
 • dille
 • 2 tenen knoflook
 • olijfolie
 • witte wijn

Extra benodigdheden:

 • barbecue
 • aluminiumfolie

Bereidingswijze:

Snij de venkel en sjalotten in dunne plakken, de courgette in dunne slierten en halveer de cherrytomaatjes. De citroen mag in schijfjes.

fullsizerender-11

Vouw nu van aluminiumfolie een bakje en plaats dit vervolgens op een vel van hetzelfde folie. Zorg ervoor dat het vel aluminiumfolie groot genoeg is om je pakket goed dicht te kunnen vouwen.

fullsizerender-12

Giet vervolgens een scheutje olijfolie in het folie bakje en plaats hierop een zalmfilet met de huidkant naar beneden. Bestrooi de zalm met peper en zout en leg de schijfjes citroen erbovenop. Nu mogen de plakjes venkel en sjalot erop en daarna de courgetteslierten. Als laatste mogen de cherrytomaten en gepelde knoflooktenen erbij. Nog een scheutje witte wijn en een beetje dille en dan mag de papillot dicht.

fullsizerender-13

Zorg ervoor dat je de papillot luchtdicht afsluit, dus doe je best op het dichtvouwen van het folie. Wanneer je folie scheurt of wanneer het niet goed is afgesloten, zal de stoom ontsnappen en dan verlies je het effect van de papillot.

fullsizerender-14

Leg je papillotten op een hete barbecue en laat ze twintig minuten stomen. Je zult zien dat de pakketjes bol gaan staan. Dit hoort, probeer dus de verleiding te weerstaan om er een gaatje in te prikken.

img_6044

Wanneer de twintig minuten zijn verstreken, is het pakjesavond! Pak je papillot uit en geniet van een heerlijk gezond en gestoomd stukje vis met mooie, gegaarde groenten.

img_6048

Eet smakelijk!

Eén gedachte over “ Zalm in een papillot op de barbecue

 1. Dit maak ik vaker. Ook met allerlei witvis. Maar steeds op de plancha. De BBQ heb ik eerder van de hand gedaan.
  Als er verse mosselen zijn kook Ik een partij. Dit verdeel ik in zakjes voeg het met mosselnat (en daar zit altijd een scheutje pastis in) In zipzakken in de diepvries. Als ik vis en papiotte maak gaan daar altijd mosseltjes bij met het nat. Een paar scampi gaan er ook altijd bij.
  Je site zal ik zeker vaker bezoeken want die vind ik echt de moeite waard. Groeten en fijne dag verder.
  P.S. Ieder woord begint helaas Met een hoofdletter maar dat ligt niet aan mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.