Halverwege het seizoen dwars door de moestuin

Afgelopen jaar deed ik het ook, even door mijn tuin lopen en goed kijken wat allemaal wel en niet goed ging. Toen noemde ik het nog een reflectieverslag, nu doe ik gewoon een rondje langs de velden. Ik loop dus mijn moestuin in en ga heel kritisch kijken naar wat wel en niet werkt en hoe alles groeit en bloeit ten opzichte van de afgelopen jaren.

Al met al is het geen slecht moestuinjaar. Ik heb vanaf het allereerste begin van mijn tuin, gekozen voor een wisselteeltsysteem van zes jaar en daar hou ik tot op heden braaf aan vast. Dat werkt, denk ik. Ik weet het niet zeker omdat ik het nooit anders heb geprobeerd, maar ik ben erg tevreden over de resultaten die ik in de afgelopen jaren steeds weer heb behaald.

fullsizerender-23

Ik begin met de pompoenen. Dit jaar ben ik daar veel eerder mee begonnen dan in de afgelopen jaren. Dat werpt letterlijk zijn vruchten af. Inmiddels zijn er al een flink aantal pompoenen klaar om geoogst te worden en er komen er ook nog heel veel aan. De courgetteplanten doen eigenlijk precies hetzelfde. Van de vier planten die in mijn moestuin staan, zijn inmiddels al ruim twintig dikke courgettes gekomen.

fullsizerender-21
Eerder beginnen is in mijn tuin sowieso een belangrijke regel. Hoe vroeger, hoe beter. Ik weet dat ik rond augustus veel last begin te krijgen van slakken. Heel veel slakken. Alles heb ik al geprobeerd, van biervallen tot koperplakband. Slakkenkorrels komen mijn moestuin niet in. Dus rest mij  momenteel niets anders dan elke avond laat met een zaklamp de tuin in om ze te vangen.

Heel veel slakken

De kolen hebben het heel zwaar, ook al haal ik elke avond zoveel mogelijk slakken weg. Mijn witte kolen zien er dit jaar erg verdrietig uit. Bloemkool en broccoli hebben het wel goed gered, wederom door zo vroeg mogelijk te beginnen. De sperziebonen gaan erg goed, evenals de peulen en tuinbonen, die beide eigenlijk al over hun piek heen zijn.

Het wachten is nu op de experimentjes. Zoals ik een tijd geleden schreef, bracht ik zaden voor garofons mee uit Spanje. Dit zijn de reuzebonen die officieel in een paella horen. Ze groeien in Spanje alleen in de regio Valencia en nu dus ook in mijn tuin. Het is afwachten of ze daadwerkelijk vrucht gaan zetten.

fullsizerender-17

Datzelfde geldt voor de padrón pepers in mijn kas. Ik nam zaden mee van deze typische, Spaanse pepertjes die het midden houden tussen een echte peper en een puntpaprika. Je bakt ze in een koekenpan met ruim olijfolie, bestrooit ze met zoutvlokken en eet ze vervolgens zo op. Sommige zijn pittig, anderen niet. De padrón plantjes doen het uitstekend! Ik kom om in de pepers, maar ze zijn allemaal pittig. Allemaal! En ook niet een béétje pittig. Experiment op dat vlak geslaagd en mislukt tegelijkertijd dus. Al denk ik dat ik de overige pepers ga verwerken tot sambal.

fullsizerender-16

De tomaten gaan erg mooi in de kas en ze smaken ook heerlijk. Datzelfde geldt voor de komkommers. Dit jaar heb ik voor de eerste keer een Galia meloenplant in de kas gezet en zowaar groeien er meloenen aan. Wederom begint dit op een geslaagd experiment te lijken.

fullsizerender-19

De augurken groeien fantastisch. Ik heb inmiddels al een flinke hoeveelheid potten met ingemaakte augurken staan, die vrolijk mee de winter in gaan. Ook voor de winter zijn de pastinaken en schorseneren.

fullsizerender-24

Beide groeien uitstekend. Het volgende project dat ook erg goed gaat, is de witlof. Drie soorten heb ik gezaaid en ze doen het alledrie erg goed. Binnenkort mogen ze de kelder in.

fullsizerender-27

Afgelopen week rooide ik de aardappelen. Vier soorten had ik dit jaar staan en met een opbrengst van ruim vijftig kilo van twaalf vierkante meter, ben ik absoluut niet ontevreden.

fullsizerender-29

De aardperen groeien vanzelf en ook mijn fruitstruiken doen het dit jaar weer erg goed. behalve de framboos overigens, maar het schijnt dat die niet elk jaar een grote opbrengst geeft.

fullsizerender-26

Eén ding is mislukt. Maar dan ook echt kansloos mislukt. Het gaat om alle uien, sjalotten en knoflook. Ik heb geen flauw idee wat ermee is gebeurd. In de afgelopen jaren groeide al deze gewassen fantastisch en zonder ernaar te hoeven omkijken. maar dit jaar is er niets van over. Geen knoflook, sjalot, witte of rode ui. Tips zijn welkom.

Om een lang verhaal kort te maken, is dit alweer een fijn jaar in de moestuin. Na vijf jaar begint het systeem van wisselteelt echt goed te werken en dat merk ik aan heel veel verschillende gewassen die het na al die jaren nog steeds goed doen. Ik heb geen flauw idee wat er met mijn uien en knofloken aan de hand is, maar misschien was het gewoon een lastig jaar voor ze. Veel droogte in het voorjaar, daarna veel water.

Ik ga lekker verder moestuinieren. Aan het eind van het seizoen maak ik de rekening echt op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.