Lauwwarme salade uit de moestuin met gerookte eend

Op dit moment komt eigenlijk alles dat ik graag eet aan groenten, volop uit de moestuin. Alles groeit en bloeit naar hartenlust en natuurlijk conserveer ik veel en kan ik veel groenten bewaren tot ver in het najaar, maar nu zijn ze het allerlekkerst. Dus ook de pompoenen en bietjes gebruik ik vandaag om een heerlijke salade te maken met zelfgerookte eendenborst.

Zowel de pompoenen als de rode bieten doen het dit jaar erg goed in mijn moestuin. Omdat ik erg vroeg ben begonnen met zaaien en uitplanten, pluk ik daar momenteel letterlijk veel eerder de vruchten van. Ik combineer de bieten en pompoenen met sla. Daarvan heb ik sinds april een constante hoeveelheid tot mijn beschikking omdat ik ben afgestapt van kropsla en ben overgegaan naar pluksla. Ik kan dus elke dag plukken wat ik nodig heb en hoef niet direct een hele krop te oogsten.

img_6131

Eend doet het altijd erg goed met iets zoets, vandaar mijn keuze voor de combinatie met de rode biet en de geroosterde pompoen. Wanneer je deze salade serveert op een groet schaal, knallen de kleuren je werkelijk tegemoet.

fullsizerender-31

Ingredi├źnten:

 • 2 eendenborstfilets
 • grof zeezout
 • 1 kleine pompoen
 • 8 rode bietjes
 • 1 witte ui
 • sla
 • balsamico-azijn
 • olijfolie
 • venkelzaad

Extra benodigdheden:

 • houtoven, rookoven of barbecue met deksel
 • aluminiumfolie
 • eiken rookhout
 • hittebestendige schaal
 • skillet of gietijzeren koekenpan

Bereidingswijze:

Maak de bietjes schoon. Althans, poets de aarde eraf, verwijder het loof en verpak ze in aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen.

fullsizerender-32

Snij de pompoen in dunnen parten, maar laat de schil eraan zitten. Daar zit heel veel smaak in. Leg de pompoenparten in een hittebestendige schaal en besprenkel ze met olijfolie en venkelzaad.

img_6141

Snij nu de witte ui in parten en leg ook deze bij de pompoen in de schaal.

fullsizerender-35
Nu is het tijd voor de eendenborstfilets. Leg een laagje grof zeezout in een schaal en plaats hierop de eendenborsten met de vette kant naar boven. Bestrooi vervolgens ook de bovenkant met een laagje zeezout en laat ongeveer twintig minuten staan. Steek ondertussen de houtoven of barbecue aan.
Ik maak zelf gebruik van een houtgestookte oven die ik altijd stook op eikenhout. Ik gebruik dus geen rookhout, mocht je wel rookhout nodig hebben, maak dan van aluminiumfolie een envelop en vul deze met een paar theelepels rookhout. Vouw de envelop dicht en prik er wat gaten in. Plaats de envelop vervolgens bovenop de hittebron van je barbecue.

Roken

Haal de eendenborsten na twintig minuten uit het zout en wrijf ze zoveel mogelijk schoon en droog. Ik leg de eendenborstfilets met de vette kant naar boven op het rooster van mijn houtgestookte oven terwijl deze nog op een lage temperatuur is. Er komt op dit moment veel rook van het hout en dat is de goede rook, zonder de bittere smaken. Na een kwartiertje zit de rooksmaak goed in de eend en haal ik de eendenborsten uit de oven.
Ik laat nu de houtoven verder opwarmen naar ongeveer tweehonderd graden.

img_6138

Nu mogen de ingepakte bietjes en de schaal met pompoen en ui in de oven. Ik hou hiervoor ongeveer een half uur tot veertig minuten aan. Halverwege draai ik de pompoenparten nog even om voor een mooier resultaat.

img_6143

Inmiddels heb ik mijn barbecue aangestoken en de gietijzeren koekenpan voorverwarmd. De vette kant van de eendenborsten heb ik kruislings ingesneden, maar alleen in het vet en niet in het vlees. Ze gaan nu zonder extra vet of olie in de hete koekenpan, met de vette kant naar beneden. Laat de eendenborstfilets rustig bakken tot het grootste deel van het vet is weggesmolten en ze een mooi, goudbruin en krokant korstje hebben. Draai de eendjes vervolgens om en bak de vleeskant nog even mooi bruin.

img_6142

Verdeel de sla over een grote schaal en plaats nu de pompoen en ui erbovenop. Pak de bietjes uit, verwijder de schil en snij ze in plakjes. Ook de bietjes mogen over de grote schaal worden verdeeld. besprenkel het geheel met een mooie olijfolie en balsamico-azijn.

fullsizerender-36

Snij de eendenborstfilets in dunne plakken wanneer ze mooi krokant zijn. Verdeel de plakjes over de salade. Serveer met een versgebakken brood en stevige rode wijn.

img_6148

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.