Tijm is het moedigste plantje in je tuin

Kruidentuinen beginnen een steeds belangrijkere rol te spelen in veel moestuinen. De Nederlandse keuken gebruikt traditioneel niet heel veel kruiden, maar aangezien wij allemaal steeds exotischer gaan koken, komen daar ook de bijbehorende kruiden om de hoek kijken. In mijn eigen kruidentuin groeien inmiddels meer dan dertig soorten keukenkruiden. Sommige gebruik ik zelden, maar anderen bijna dagelijks. Vandaag ga ik op zoek naar de herkomst en het gebruik van een kruid dat ik heel vaak nodig heb: tijm.

In de mediterrane keuken is het een zeer populair kruid. Tijm of Thymus Vulgaris, zoals de Latijnse benaming luidt, maakt deel uit van de lipbloemenfamilie en groeit tot dertig centimeter hoog. Het is een houtachtige plant en daardoor ook heel makkelijk te drogen. In de loop van de zomer knip ik vaak takjes van mijn tijmplanten af, die ik vervolgens opbindt en hangend laat drogen. Omdat er niet veel vocht in de blaadjes en takjes zit, is de kans op schimmel en rot minimaal. Als de takjes goed droog zijn, kun je de blaadjes heel eenvoudig van de takjes rissen. Die blaadjes bewaar ik in een potje om mijn eten mee op smaak te brengen en de takjes gebruik ik als vuurkruiden bij de barbecue.

fullsizerender-39

Geschiedenis

Het eerste, bekende gebruik van tijm gaat helemaal terug naar de oude Egyptenaren. Het bevat een conserverende eigenschap die goed van pas kwam bij het balsemen en mummificeren. Zelfs nu nog worden er extracten van tijm gebruikt in balsemvloeistof en bij het conserveren van anatomische preparaten. Thymus is volgens velen dan ook een woord dat afkomstig is van het Griekse woord voor ontsmetten. Tijm werd en wordt nog steeds vaak gebruikt als bestanddeel van zeep. Baden in dit kruid was de ultieme luxe en het teken van reinheid bij de oude Grieken.

fullsizerender-38

Dapper

Anderen beweren weer dat het woord tijm afkomstig is van het Griekse woord ‘Thumus’ dat ‘moed’ betekent. Romeinse soldaten gingen bijvoorbeeld in een bad met tijm om er krachtiger van te worden. In de Middeleeuwen werden er tijmtakjes meegegeven aan ridders om hun moed op het slagveld te vergroten. Terwijl de Schotse ‘highlanders’ thee van tijm dronken om kracht en moed te krijgen en nachtmerries te verdrijven.
Het mooiste is misschien nog wel een recept voor soep uit 1663. Hierin werden bier en tijm verwerkt om verlegenheid te overwinnen en geluk te vinden in de liefde.

tijm

Medisch

Tijm bevat naast alle symbolische betekenissen en gewoon het lekkere geurtje, ook de stof Thymol. Deze stof is goed voor de luchtwegen en wordt vaak verwerkt in een siroop met veel suiker, om bijvoorbeeld hoesten en symptomen van astma tegen te gaan. Ook in de bereiding van likeuren als bijvoorbeeld Bénédictine wordt het kruid vaak gebruikt.

fullsizerender-43

Culinair

Tot slot is tijm natuurlijk ook gewoon heel erg lekker. In veel gerechten uit de mediterrane keuken wordt het toegepast en ik gebruik het zelf dan ook vaak. Ik heb in mijn kruidentuin de gewone tijm staan, maar ook citroentijm, die naast de lekkere smaak en geur een fijn citrusgeurtje heeft en het dus uitstekend doet in bijvoorbeeld visgerechten.

IMG_0613

Tijm is een heel makkelijk plantje om in je tuin te hebben. Het heeft weinig aandacht nodig en groeit zoals zoveel mediterrane kruiden, vaak zelfs in het wild in het Middellandse Zeegebied. Aan de grond stelt het eigenlijk weinig eisen, behalve dan dat de grond vochtdoorlatend moet zijn, want het plantje houdt niet van constant natte voeten. Tijm is meerjarig en flink winterhard. De plantjes die ik heb staan, doen het al zeker vijf jaar en blijven zelfs een groot deel van de winter gewoon groen.

In de zomer kun je flink veel van je tijmplantje knippen om te drogen, aangezien het ook weer snel aangroeit. Mocht je dus een wintervoorraad aan willen leggen, dan is dit het moment!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.