Koude tomatensoep met munt

De zomerse temperaturen hebben dit jaar heel erg lang op zich laten wachten. Maar nu mogen we dan eindelijk genieten van een paar dagen met temperaturen die doorgaans bij een zomer horen. De hoogste tijd om iets verfrissends te maken met de groenten uit de moestuin. Vandaag maak ik een koude tomatensoep met munt. Lekker fris op een dag als vandaag.

Het bewijs dat geënte tomatenplanten daadwerkelijk jaren achter elkaar op dezelfde plaats kunnen staan, heb ik dit jaar wel geleverd. Voor het vierde jaar op rij staan de tomaten op dezelfde plek in mijn kas en ze zijn eigenlijk nog nooit zo mooi en lekker geweest als nu. Dit houdt tegelijkertijd in, dat ik zóveel tomaten heb, dat ik creatief aan de slag moet. Naast eigen tomatensaus voor bij de pasta en tomatenjam, maak ik vandaag tomatensoep. Maar dan niet gewone tomatensoep, maar een koude variant. Ik snap dat je moet denken aan gazpacho, maar dit is écht heel anders. Bovendien komen echt álle ingrediënten uit mijn eigen moestuin.

Ingrediënten:

 • 500 gram rijpe tomaten
 • 1 ui
 • 1 teentje knoflook
 • 2 aardappelen
 • 1 stengel selderij
 • 1 takje peterselie
 • 1 takje tijm
 • 1 takje munt
 • 1 laurierblad
 • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
 • 1 theelepel suiker
 • zout
 • peper
 • 1 liter water

Extra benodigdheden:

 • staafmixer
 • soeppan

Bereidingswijze:

Begin met het pellen van de tomaten. Je kunt ze even kort onderdompelen in kokend water. Dan komt het velletje makkelijker los. Verwijder vervolgens de zaadjes en zaadlijsten uit de tomaten en snij het vruchtvlees in partjes.

img_6233

Schil de aardappelen en snij ze in stukjes. Snij ook de bleekselderij fijn. Zet een soeppan op het vuur en laat deze warm worden met de olijfolie. Voeg vervolgens de tomaten, aardappelen en selderij toe en laat alles goed doorwarmen.

img_6241

Als het goed is, worden de tomaten mooi zacht, zodat je ze alvast een beetje kunt pureren met een spatel. Laat dit mengsel een kleine tien minuten pruttelen en maak ondertussen een boeketje van de peterselie, tijm en laurier. Bind dit op met een stukje kooktouw en leg het bij de groenten in de soeppan. Voeg nu de suiker toe en breng op smaak met peper en zout. Doe nu een liter water in de pan en breng het geheel rustig aan de kook. Wanneer je tomatensoep in wording kookt, mag je wat muntblaadjes toevoegen. Gebruik niet alles, want je hebt er straks nog een paar nodig om de borden op te maken. Alles mag nu veertig minuten rustig pruttelen.

img_6242

Wanneer de veertig minuten zijn verstreken, vis je het kruidenboeketje uit de pan. Nu mag je tekeer gaan met je staafmixer. Draai de hele soep tot een mooie, gladde massa en laat alles vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Nu mag de pan de koelkast in.

fullsizerender-46

Wanneer je soep goed gekoeld is, maak je je bordjes op met uiteraard de soep, wat blaadjes munt en wanneer je ze voorhanden hebt, mogen er ook wat partjes van cherrytomaatjes bij. Met een scheutje olijfolie is je koude soep helemaal af.

fullsizerender-48

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.