Tomaten gevuld met rijst en pesto

September is toch altijd een soort maand van overvloed wanneer je een eigen moestuin hebt. Ondanks het feit dat het weer niet meezit om de laatste zomergroenten af te laten rijpen, is er toch genoeg te oogsten. Ik heb een overvloed aan tomaten dit jaar. Ze zijn prachtig! Groot, rood en perfect zonder plekjes of wat dan ook. Mijn tomatenplanten staan in de kas met basilicumplanten ertussenin om insecten weg te houden. Ik gebruik vandaag zowel de tomaten als de basilicum.

Mijn tomaten zijn inmiddels verwerkt in talloze salades, tomatenjam, tomatensaus en tomatensoep. Maar ze zijn nog steeds niet op, dus het wordt tijd voor meer creativiteit met tomaten. Vandaag ga ik ze vullen met een mengsel van basmatirijst, pesto en feta. Perfect bij een mooi stuk vlees of bijvoorbeeld een forel van de barbecue.

dsc_0980

Ingredi├źnten:

4 grote, rijpe tomaten
150 gram basmatirijst
60 gram feta
pesto (eventueel zelfgemaakt)
olijfolie
zout

Extra benodigdheden:

oven
ovenschaal

Bereidingswijze:

img_6317

Begin met de tomaten. Snij de bovenkantjes eraf en haal de binnenkant eruit met een lepel. Pas op dat ze niet openscheuren wanneer je dit doet. Het vruchtvlees gebruik ik niet in dit recept, maar gaat bijvoorbeeld prima in een tomatensaus of tomatenjam. Je hoeft dus niets weg te gooien!

fullsizerender-57

Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

img_6321

Giet de rijst af en meng de pesto en feta tot een mooi mengsel met een frisse, groene kleur ontstaat.

fullsizerender-59

Het rijstmengsel mag nu in de tomaten. Druk de vulling goed aan en zorg ervoor dat de rijst er een beetje boven uitsteekt. Plaats nu de dekseltjes weer terug op de tomaten en plaats ze in een ovenschaal.

2017-09-10-photo-00050133

Besprenkel de tomaten met olijfolie en grof zeezout en zet de schaal in een voorverwarmde oven van honderdtachtig graden.

2017-09-10-photo-00050131

Controleer regelmatig hoe het gaat in de oven, want de garing is een beetje afhankelijk van de grootte. In mijn geval waren de tomaatjes na een half uur perfect gaar.

img_6322

Deze tomaatjes zien er fantastisch uit en smaken heerlijk bij een mooi stuk gegrild vlees of vis van de barbecue.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.