Meloen uit mijn Nederlandse moestuin

Het was een toevallige samenloop van omstandigheden. Ik liep in het voorjaar door een tuincentrum en wist dat ik nog een plekje overhad, achterin de hoek van mijn kas. Mijn oog viel op een meloenplant. Zoals je wellicht weet, ben ik altijd wel in voor een experiment en een uur later stond die meloenplant het lege plekje in mijn kas op te vullen. Maar meloen in Nederland?

Steeds vaker komen er groenten in moestuinen terecht die oorspronkelijk niet in Nederlandse tuinen thuis horen. Nu is dat proces eigenlijk al honderden jaren geleden ingezet, dus het is niet erg en eigenlijk alleen maar leuk.
Ik heb in mijn kas ook paprika’s en Spaanse Padrón pepers staan. De kruidentuin staat vol met rozemarijn, oregano en nog veel meer uitheemse plantjes en de Spaanse Garrofón bonen groeien oorspronkelijk alleen maar in de regio Valencia, maar als we nog twee weken mooi weer hebben, maak ik een paella met mijn zelfgeteelde bonen. Het hoeft dus niet allemaal daar te groeien waar het oorspronkelijk vandaan komt.

fullsizerender-1

Zo ook met de meloenen. Maar waar komt de meloen oorspronkelijk vandaan?
De meloenplant die ik in mijn kas heb staan, is een Galia meloen en dat maakt het een beetje ingewikkelder om de echte oorsprong te vinden. Een Galiameloen is namelijk een kruising tussen een suikermeloen en een cantaloupe. De kruising is ontwikkelde door de Israelische kweker Zvi Karchi en de Galia meloen is dus eigenlijk helemaal niet zo oud. De grote voordelen van de gemaakte kruising, zijn dat een Galiameloen meer vruchtvlees heeft dan andere meloensoorten. Hij smaakt zoet, als de cantaloupe, maar is wel groter. Daarnaast is de Galiameloen makkelijk te telen en dat zorgt ervoor dat ik momenteel een flinke meloen in mijn kas heb groeien.

Geschiedenis

Om toch even de geschiedenis in te duiken, moet je weten dat de voorouders van de Galiameloen wél heel oud zijn. De suikermeloen wordt bijvoorbeeld al duizenden jaren gegeten in India, Iran en Egypte en is familie van de komkommer. De cantaloupe heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse Cantalupo. Een stuk grond van de Paus, vlakbij Rome. Naar verluid werd deze meloen hier voor het eerst verbouwd in Europa, nadat hij was meegenomen vanuit het oude Armenië

Cantalupo, Italië
Cantalupo, Italië

Dankzij de kruisingskunsten van de Israëliër Zvi Karchi kunnen wij met een gematigd klimaat tóch onze eigen meloenen verbouwen en dat is dan ook wat ik dit seizoen in mijn eigen kas aan het doen ben. Het lijkt erop dat ik erin ga slagen, ook al groeit er maar één meloen aan mijn plant.

fullsizerender

Uit de pitten van een meloen kun je zelf ook je eigen meloenplanten opkweken. Maar let wel op dat een Galiameloen al een kruising is, dus het kan zomaar zijn, dat je geen vruchten aan je planten krijgt. Zaadjes kun je ook kopen bij speciaalzaken en anders kun je dus ook gewoon met een plantje uit een tuincentrum beginnen.

Ook meloen in jouw tuin?

Zorg voor een warme plaats, met veel licht en een goed bemeste bodem. Meloenen moeten vrucht zetten, dus kunnen wel wat voeding gebruiken. Daarnaast bestaat een meloen voor een heel groot deel uit water en dat moet ook ergens vandaan komen. Zorg dus voor een bodem die goed vochtig is en niet te compact. Helaas ben je voor dit jaar al te laat met het telen van je eigen meloenen, maar begin op tijd met voorzaaien en wellicht zit jij volgend jaar in de zomer ook wel te genieten van meloen uit eigen tuin!

Eén gedachte over “ Meloen uit mijn Nederlandse moestuin

  1. Wow die is mooi groot! Ikzelf had twee hele kleintjes, waarschijnlijk te laat begonnen.
    Hoeveel mest heb jij gebruikt en wanneer ben je begonnen met het zaaien?

    Mooie website en tuin!
    Groetjes Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.