Sweet chilisaus uit eigen kas en keuken

De herfst is officieel begonnen. Aangezien de herfst bekend staat als oogstperiode, voeg ik deze weken de daad bij het woord en oogst ik er stevig op los in mijn moestuin. Mijn tomatenplanten doen hard hun best om de laatste tomaatjes van het seizoen te produceren, De witte kolen zijn al bijna klaar voor de zuurkool en ook de pepers in mijn kas zijn klaar voor de oogst. Vandaag ga ik de eerste pepers verwerken tot chilisaus.

Traditioneel wordt chilisaus veel gebruikt in de Aziatische keuken, maar inmiddels is de pittige saus ook zeer populair in de rest van de wereld. Noord- en Zuid-Amerika en ook het Caribisch gebied zijn grote afnemers van de saus die wordt gemaakt op basis van chilipepers. Er bestaan veel varianten, van mild tot zeer pittig, maar de saus die ik vandaag ga maken is wereldwijd eigenlijk de meest populaire. Sweet chili saus dankt zijn naam aan de toevoeging van suiker. Hierdoor wordt de saus wat milder en wat meer stroperig. Perfect bij een Vietnamese loempia bijvoorbeeld.

Lang houdbaar

Door de toegevoegde suiker is de saus ook heel lang houdbaar. Dus ook wanneer je geen grootverbruiker bent van pittige sausjes, is het leuk om een fles chilisaus te maken van de pepers uit je eigen tuin. Je kunt ‘m in de koelkast rustig een jaar bewaren.

img_6387

Qua receptuur is het eigenlijk heel eenvoudig: Hou je van pittig? Gebruik dan alles van de peper. Dus ook de zaadjes en de zaadlijsten. Hou je van een klein beetje pittig, laat deze delen van je pepers dan achterwege.

img_6391

Ingrediënten:

  • 3 chilipepers
  • 50 gram suiker
  • 250 milliliter water
  • 1 eetlepel maizena
  • 3 teentjes knoflook
  • snufje zout
  • 50 milliliter rijstazijn

Extra benodigdheden:

  • fles of potje
  • scherp mes of een keukenmachine

Bereidingswijze:

Begin met een fles of pot die goed schoon is. Liefst even uitkoken met schoon water. Maak de pepers schoon en verwijder naar eigen wens de zaadjes en zaadlijsten. Hoe meer je daarvan gebruikt in je saus, hoe pittiger deze wordt.

img_6394

Snij de pepers vervolgens in stukken en doe ze in de keukenmachine. Voeg ook de gepelde knoflooktenen toe. Hak de ingrediënten fijn, maar zorg ervoor dat het geen pulp wordt. Fijne snippers zijn het beste. Gebruik je geen keukenmachine, hak dan met een scherp keukenmes de pepers en knoflook in fijne stukjes.

Breng nu in een pannetje het water met de azijn, suiker en zout aan de kook en voeg vervolgens de gehakte pepers en knoflook toe.

img_6400

Laat dit vijf minuten doorkoken en maak in een glaasje een eetlepel maizena aan met een scheutje koud water. Roer goed door, zodat er geen klontjes meer zijn en voeg dit mengsel vervolgens toe aan het pannetje.

img_6397

Laat alles nog een paar minuten rustig doorkoken, zodat je chilisaus goed bindt.

Giet nu de saus in je schone fles. Wanneer je een weckfles gebruikt, kun je de saus direct uit de pan in de fles gieten. Door vervolgens direct de dop op de fles te doen, zorg je ervoor dat de fles ongeopend lang houdbaar is. Wanneer je geen hittebestendig glas hebt, laat de saus dan eerst afkoelen voordat je ‘m in de fles giet. In dit geval kun je de chilisaus het beste in de koelkast bewaren.

img_6401

Heerlijk bij alle gerechten die een beetje zoete pittigheid kunnen gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.