Lamsbout met herfstgroenten uit de houtoven

Wanneer je eerder een artikel van mij hebt gelezen, weet je misschien dat het mij eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat voor weer het is. Wanneer ik zin heb om buiten te koken, dan doe ik dat in principe ook. Inmiddels is het officieel herfst en met een extra trui is het in mijn geval uitstekend te doen om de houtoven aan te steken. Vandaag gebruik ik veel herfstgroenten uit mijn moestuin, gecombineerd met een mooie lamsbout.

Het laatste stuk van september en het eerste deel van oktober is in Nederland doorgaans ingericht als oogstperiode. Daar waar ik woon, zie je dan ook veel tractoren op de binnenwegen. De gewassen moeten nu van het land en dat gaat in een sneltreinvaart. Qua oogsten zit het in mijn moestuin ook wel goed. De typische herfstgroenten doen het erg goed. Ik heb pompoenen, wortelen, uien, rode bietjes en knoflook. Bij de slager haalde ik een mooie lamsbout met been van iets meer dan een kilo. Het gaat in dit geval om de voorpoot en ik ga ‘m bereiden met been.

Een tijd geleden maakte ik ook een lamsbout in mijn houtoven. Daar schreef ik destijds ook een blog over. Beschouw dit dus als de versie 2.0 van de lamsbout. Ik gebruik vandaag bewust niet de standaard kruiden die populair zijn bij lamsvlees. Rozemarijn is heerlijk bij lam, maar de herfstgroenten die ik er vandaag bij wil serveren, komen weer veel beter tot hun recht met venkelzaad. Ik vind venkelzaad en rozemarijn persoonlijk geen geschikte combinatie, dus vandaag doe ik het anders.

Tijd om de houtoven op te stoken!

Ingredi├źnten:

 • lamsbout van ongeveer 1 kilo
 • 6 rode bieten
 • 1 kleine pompoen
 • 2 rode uien
 • 6 wortelen
 • venkelzaad
 • gerookt paprikapoeder
 • knoflookpoeder
 • zout
 • peper
 • olijfolie

Extra benodigdheden:

 • houtoven of barbecue met deksel
 • braadslede of vuurvaste schaal

Bereidingswijze:

Ik begin het het voorverwarmen van de houtoven. Die heeft altijd even tijd nodig om stabiel op de juiste temperatuur te komen. De oven verwarm ik voor op ongeveer tweehonderddertig graden.

De lamsbout die ik heb gekocht, beschikt over een mooi vetlaagje. Ik heb besloten om de bout op een relatief hoge temperatuur te garen, dus ik laat het vet aan de bout zitten en snij het kruislings in, maar zorg ervoor dat ik het vlees niet raak.

Wanneer het vet is ingesneden, smeer ik de lamsbout aan beide kanten in met gerookt paprikapoeder en knoflookpoeder. Vervolgens nog een beetje peper en zout erop en dan is de lamsbout klaar voor de oven.

Vervolgens moeten de groenten worden voorbereid op hun ovensessie. Maak de bietjes schoon en snijd ze in plakjes. De rode uien mogen gepeld en in kwarten worden gesneden. Haal de pitjes en zaadlijsten uit de pompoen en snijd deze in parten. Ik laat de schil aan de pompoen zitten, omdat deze in de oven heerlijk zacht wordt en de meeste smaak bevat. Snij de wortels over de lengte door en halveer de bol knoflook horizontaal.

Bewaar alle groenten in een schaal en plaats nu eerst de lamsbout in de houtoven. Ik leg de bout op een rooster en zat daaronder de vuurvaste schaal. hierin vang ik het overtollige lamsvet op. Haal na een kwartier de schaal uit de oven en leg hier alle groenten in. Hussel de groenten een beetje door het lamsvet dat inmiddels al in de schaal ligt en bestrooi de herfstgroenten vervolgens met venkel zaad. Nu alleen nog een goede scheut olijfolie erover en dan mag de schaal weer terug in de houtoven, onder de lamsbout.

Na een half uur is alles klaar. De lucht die je tegemoet komt wanneer je de ovendeur opendoet is fantastisch! Snij het vlees van het bot en serveer met een grote lepel herfstgroenten. Heerlijk met een stevig glas rode wijn.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.