Herfst in de moestuin

Ik ben volop aan het oogsten. Dat doe ik eigenlijk al een hele tijd, want vanaf het voorjaar eet ik al heel veel groenten uit mijn moestuin. maar de herfst is toch altijd een soort keerpunt in het seizoen van de moestuinier. Wat staat er nog in de tuin, wat kan ik nog planten en wat doe ik om mijn toen klaar te maken voor de winter?
Sinds ik zes jaar geleden begon met mijn moestuin, ben ik druk bezig met de traditionele, Nederlandse gewassen, afgewisseld met wat mooie experimenten. Dat begon een beetje haperend en onwennig, maar mijn tuin is momenteel een exacte afspiegeling van het plan dat ik zes jaar geleden opvatte. Dit seizoen had ik alle groenten die ik graag eet. Dat ging van bloemkool naar courgette en van peultjes naar spinazie. Zo hier en daar een mooi experiment zoals de Spaanse ‘pimientos de padrón‘ en Galia meloenen in de kas.

Het Spaanse reuzenbonen experiment

In het voorjaar plantte ik bijvoorbeeld garrofóns, Spaanse reuzenbonen uit Valencia. Een typisch ingredient van een echte paella. In Nederland zijn deze bonen niet te koop en dus nam ik ze mee uit Spanje. Daar zijn ze doorgaans aan het begin van de zomer al klaar om te oogsten, maar aangezien de Nederlandse zomer niet echt wilde vlotten, heb ik zojuist de eerste garrofóns kunnen oogsten. Dat wordt dus paella maken met een dikke trui en een sjaal. Maar het is me uiteindelijk wél gelukt!

Nu de zomergewassen zo langzaam maar zeker uit mijn tuin verdwijnen, blijven de typische herfst- en wintergroenten over. Boerenkool, spruiten, pastinaken en schorseneren. Maar ook bieten, prei en nog wat kolen. Op dit moment valt er niet meer zoveel te planten in de moestuin. Over een maandje stop ik nieuwe knoflookteentjes in de grond, zodat ze na de winter direct kunnen uitlopen. Eind december gaan de paprika’s en pepers weer in kweekbakjes op de vensterbank en zo hobbelt het moestuinseizoen eigenlijk voort.

Mijn moestuin bestaat uit twaalf evengrote bakken. Hierin pas ik twee wisselteeltsystemen toe, dus in elke bak komt eens in de zeven jaar dezelfde groente terug. Rond deze tijd begin ik weer een nieuw teeltplan op te stellen voor het komende jaar. Meestal schuiven de gewassen gewoon een vak verder, maar soms haal ik gewassen weg en vervang ze door iets totaal anders. na zes jaar heb ik de indeling en opbrengst van mijn moestuin goed afgestemd op de behoefte. Er verdwijnt in de loop van het seizoen nog wel wat richting diepvries, maar dat zijn geen enorme hoeveelheden meer. Ik eet wat ik teel zou je kunnen zeggen.

De bakken die op dit moment al leeg zijn, blijven voor een groot deel leeg. Afhankelijk van de gewassen die ik daar komend jaar op zet, voeg ik alvast wat mest toe. De pastinaken en schorseneren hebben bijvoorbeeld heel weinig mest nodig, dus hun toekomstige plekje krijgt geen mest. Maar de toekomstige bestemming van de courgettes, mest ik flink bij. Aan de hand van mijn teeltschema kan ik alle gewassen dus precies geven waar ze behoefte aan hebben.

Nu nog zaaien

Mocht je op dit moment toch nog groenten willen zaaien, kies dan voor alles dat geen warmte nodig heeft om te kiemen. Veldsla en rucola zijn hier goede voorbeelden van. Ook winterpostelein is een goede optie. Dat zijn gewassen die gewoon de hele winter door groeien. Maar voor bijvoorbeeld spruitjes, ben je nu te laat. Mocht je toch niet kunnen wachten met moestuinbezigheden, begin dan alvast met het opstellen van een goed doordacht teeltplan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.