Spaanse stoofpot met rundertong

Afgelopen week heb ik je beloofd om een voorbeeld te geven van het feit dat in de Spaanse keuken alles van het beest wordt gebruikt. Belofte maakt schuld, dus vandaag heb ik een recept voor je, van een stoofpot met rundertong.

Schrik niet van de afmeting en het uiterlijk van de gemiddelde rundertong, want naast het feit dat het ding enorm is, is het tegelijkertijd één van de sterkste spieren die het rund heeft. Het is dus mooi, mager vlees, maar wel vlees dat hard heeft moeten werken. Daarmee uitstekend geschikt om rustig te laten stoven.
Het vel van de tong moet eraf, want dat is dik en taai en eigenlijk niet eetbaar, maar dat wat eronder vandaan komt, is fantastisch.

Vroeger werd er in Nederland heel veel tongenworst gegeten. Een dikke worst die door de slager werd gemaakt van rundertong en ingedikt bloed. Tegenwoordig koop je deze worst alleen nog bij hele specialistische en ambachtelijke slagers. De rundertong als opzichzelfstaand gerecht is in Nederland hetzelfde lot toebedeeld. Weinig mensen willen het eten, dus weinig slagerijen bieden het aan. Al denk ik persoonlijk dat je je lokale slager erg gelukkig kunt maken door een rundertong te bestellen. Want vergeet niet dat een goede slager ook een vakidioot is. Hij houdt er ook van om zijn klanten te zien genieten van al het moois wat een beest te bieden heeft.

Ingrediënten:

 • 1 rundertong van ongeveer 1 kilo
 • 1 liter water
 • glas witte wijn
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 theelepel grof zout
 • 5 zwarte peperkorrels
 • 2 witte uien
 • 1 wortel
 • glas (witte) wijnazijn
 • glas olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 zoetzure augurken
 • 2 takjes tijm

Extra benodigdheden:

 • braad- of stoofpan

Bereidingswijze:

Doe de hele rundertong in een stoofpan. Voeg het water en de wijn toe, met het zout en één laurierblaadje. Laat dit met de deksel op de pan, ruim twee uur rustig pruttelen.

Haal vervolgens de tong uit de pan en laat deze een beetje afkoelen. Verwijder nu voorzichtig het dikke vel van de gehele tong. Aan de onderzijde zitten ook nog een paar taaie pezen. Snij deze weg. De pan die je zojuist hebt gebruikt voor de eerste kooksessie, mag je nu afwassen en opnieuw vullen. Deze keer zijn de overige ingrediënten aan de beurt.

Snij de wortel en augurken in plakjes, snipper de uien en de teentjes knoflook. Voeg dit allemaal toe aan de pan, samen met de wijnazijn, olijfolie, de peperkorrels en de tijm. vergeet ook niet om nu het tweede laurierblaadje aan het geheel toe te voegen. Leg de gepelde rundertong weer terug in de pan, plaats de deksel weer op de pan en laat dit wederom een half uur stoven. Op dit moment neemt de tong alle smaak van de toegevoegde ingrediënten op. De wijnazijn zorgt ervoor dat het inmiddels gegaarde vlees nóg zachter en malser wordt. Na ruim een half uur mag de tong uit de pan. Snij ‘m in plakken van ongeveer een centimeter dik en leg de plakken weer terug in de stoofpan bij de groenten.

Laat alles nog een uurtje rustig door stoven en geniet van een heerlijke stoofpot van rundertong. Je zult verbaasd staan te kijken van de malsheid en structuur van het vlees. Het klassieke, Spaanse recept adviseert overigens om de stoofpot in de pan te laten afkoelen en de volgende dag weer op te warmen om ‘m dan pas te serveren. In die extra nacht hebben alle ingrediënten namelijk uitgebreid de tijd om hun smaak af te geven.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.