Herfstgroenten uit de oven

Mijn vorige blog schreef ik nog in Spanje, bij temperaturen die dichter bij de dertig dan bij de twintig graden zaten. Inmiddels ben ik weer thuis en hier is het herfst. Echt herfst. Reden genoeg om een mooi ovengerecht te maken met alleen maar groenten en fruit uit mijn moestuin.


Afgelopen zomer heb ik met veel succes de eerste stap gezet in het telen van mijn witlof. Zoals je wellicht weet, begint dat met zaaien. Vervolgens groeien de planten op arme grond en vormen ze groen blad en lange, rechte wortels. Aan het eind van de zomer haal je alle witlofplanten uit de grond, compleet met wortel. Na een paar dagen drogen knip je het loof van de wortels en die wortels plant je in zand op een donkere plek. Uit die wortels groeien dan vervolgens je stronkjes witlof.
In mijn kelder staan twee kuipen gevuld met zand en de witlofwortels van afgelopen zomer. Inmiddels kan er geoogst worden, want er staan al heel veel mooie, bleke stronkjes lof boven de grond. De witlof gaat dus in mijn herfstgerecht.

Daarnaast heb ik rode uien, een pompoen en een zoete aardappel. Maar ook een peer en zelfs walnoten uit eigen  tuin. Alleen de olijfolie en het venkelzaad dat ik gebruik, komen niet uit eigen tuin. (Dat was voor de olijfolie overigens ook niet mee gevallen).

Ingrediënten:

  • halve pompoen
  • 1 handpeer
  • 1 grote, zoete aardappel
  • 2 rode uien
  • 5 kleine stronkjes witlof
  • handjevol gepelde walnoten
  • 2 theelepels venkelzaad

Extra benodigdheden:

  • Oven
  • bakblik
  • bakpapier

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op honderdtachtig graden. Halveer de pompoen en ontdoe de helft die je gaat gebruiken van de pitjes. Laat de schil erop zitten, want in de oven wordt deze zacht en je kunt ‘m dan prima opeten. Bovendien zit er heel veel smaak in de schil van een pompoen. Snij de halve pompoen parten van ongeveer een centimeter dik.
Schil de zoete aardappel en snij deze in plakken van ongeveer een halve centimeter.

Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen. Verdeel nu alles over het bakblik dat je hebt bedekt met bakpapier. Besprenkel alles met olijfolie en strooi de twee theelepels venkelzaad over de groenten. Schuif het bakblik in de voorverwarmde oven gedurende een kwartier.

Schil ondertussen de peer en snij deze in dunne plakken. Haal de stronkjes witlof uit elkaar en zorg ervoor dat ook deze mooi schoon zijn. Haal na een kwartier het bakblik uit de oven en voeg de walnoten, witlof en peer toe. Nu mag het bakblik weer terug in de oven voor ongeveer tien minuten.

Controleer met een vork of de pompoen en zoete aardappel gaar zijn, voordat je het gerecht serveert. Het kan zijn dat het nog een paar minuutjes extra nodig heeft.

Heerlijk met bijvoorbeeld een varkenshaas, gebraden in grove mosterd. Maar ook gewoon zonder vlees is dit een heerlijk herfstgerecht.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.