Overwin je winterdip met laurier

Het is herfst. De wintertijd is inmiddels ingegaan en de de dagen worden nu toch wel heel snel korter. Als vanzelfsprekend verandert daarmee mijn persoonlijke voorkeur voor eten in de richting van stoofpotten en stamppotten. Ik eet nu eenmaal graag wat de seizoenen me te bieden hebben. Een heel belangrijk onderdeel van bijna elke stoofpot is het laurierblaadje. Ik kan me bijna geen klassieke stoofpot voorstellen zonder op z’n minst één zo’n hard, gedroogd blaadje. Maar waar komt dat toch vandaan?

Zes jaar geleden plantte ik in mijn kruidentuin een klein laurierplantje. Ik kocht ‘m bij een tuincentrum en vond dat mijn kruidentuin een stuk completer was nu er ook laurier in groeide. Nu, zes jaar later, is dat kleine plantje uitgegroeid tot een grote struik van bijna anderhalve meter hoog. Sinds ik dat kleine plantje in mijn kruidentuin zette, heb ik overigens nooit meer laurier bij de supermarkt gekocht.

Het kruid groeit heel eenvoudig en vergt weinig onderhoud. Volgens de officiële bronnen is laurier niet volledig winterhard, maar bij mij staat het nauwelijks beschut in de volle grond, zomer en winter buiten en ik heb nog nooit het idee gehad dat mijn laurierstruik het zwaar had in de winter. Omdat de blaadjes vrij hard zijn en weinig vocht bevatten, zijn ze zeer eenvoudig te drogen. Zo nu en dan snoei ik mijn laurierplant weer terug in model en de takken die ik er dan af knip, ontdoe ik vervolgens van hun blaadjes. Deze blaadjes leg ik op een schaal in de keuken en na twee weken zijn ze prachtig gedroogd en klaar voor gebruik of klaar om te bewaren in een potje. De gedroogde blaadjes blijven eigenlijk eeuwig goed.

Herkomst

Zoals heel veel van de keukenkruiden die wij dagelijks gebruiken, is ook laurier afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Om specifieker te zijn: Turkije, Georgië en Griekenland. Die Grieken deden overigens hele andere dingen met laurier. In de Klassieke Oudheid tenminste. Het staat namelijk symbool voor overwinning. Winnaars werden getooid met een lauwerkrans en de naam zegt het eigenlijk al, die werd altijd gemaakt van lauriertakken. Vroeger verslond ik de stripboeken van Asterix en Obelix en Julius Caesar werd in deze strips altijd afgebeeld met een krans van laurier op zijn hoofd. Uitspraken als: ‘op zijn lauweren rusten’ en ‘gelauwerd zijn’, zijn ontleend aan dit specifieke gebruik van laurier.

Persoonlijk gebruik ik mijn laurier liever niet op mijn hoofd, maar in een stoofpot.
Inspiratie nodig? Enkele voorbeelden van recepten die ik eerder heb geplaatst met een laurierblaadje vind je hieronder:

In je moestuin

Laurier is dus een heel makkelijk en dankbaar plantje voor in je moestuin of kruidentuin. Het vergt weinig onderhoud, geeft ontzettend veel opbrengst en bloeit ook nog eens heel mooi. Eens per jaar krijgt de laurier mooie witte bloemetjes. Wanneer je besluit om een laurierplantje in je kruidentuin te zetten, kies dan voor de zekerheid een redelijk beschut plekje, want ik wil het natuurlijk niet op m’n geweten hebben dat jouw laurier wél doodvriest.

Medicinaal

Veel keukenkruiden hebben naast een lekker smaakje, ook een medicinale werking. Zo ook laurier. Wellicht ben je bekend met laurierdrop. Die werkt heel goed bij keelpijn en dat is direct ook één van de medicinale functies van laurier. Luchtweginfecties, griep, bronchitis en keelpijn schijn je er goed mee te kunnen bestrijden. Ook schijnt laurier vochtafdrijvend te werken, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen. Maar naast al het voorgaande schijnt laurier ook als een antidepressivum te werken. En dat verklaart des te meer waarom we ‘m graag in een winters stoofpotje stoppen. Het einde van je winterdip!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.