Sliptong met aardpeer en gegrilde asperges

Vorig jaar schreef ik een flink verhaal over de aardpeer. Een eigenaardig gewas dat je eigenlijk pas in het najaar kunt eten en dat langzaam maar zeker steeds populairder wordt. Zelfs in de supermarkt kom je tegenwoordig de ‘Jerusalem artisjok’ tegen. Maar aardperen vermenigvuldigen zich heel erg snel en voor je het weet, heb je genoeg voorraad om een weeshuis ervan te voorzien. Ik ga dus op zoek naar creatieve bereidingen en combinaties met de aardpeer.

De aardpeer staat ook wel bekend als topinamboer of zoals ik hierboven schreef; Jerusalem artisjok. Nu hebben die vreemde knolletjes helemaal niets met Jerusalem te maken, want de aardpeer komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Een Franse ontdekkingsreiziger nam rond 1600 een paar knolletjes mee naar huis en sindsdien staat de aardpeer ook op de kaart in de Franse keuken.
Mocht je alles willen weten over de herkomst van de aardpeer, lees dan even mijn blog van vorig jaar, die vind je hier.

Achterin mijn moestuin, tegen een lage schutting waarachter mijn compostbakken zijn verstopt, heb ik een langwerpige bak gemaakt waarin de aardperen groeien. De keuze voor deze plaats is heel bewust, want aardperen worden heel hoog, houden van flink wat zon en verspreiden zich ontzettend snel. Mocht je dus overwegen om ze ook in je eigen tuin te zetten, kies dan voor een bak of grote pot, want anders kom je ze een jaar later overal tegen.

Omdat aardperen zo snel groeien, heb je er ook in een mum van tijd enorm veel van. Het wordt dus tijd voor een flinke hoeveelheid creatieve combinaties en recepten waarin de aardperen worden verwerkt. Vandaag ga ik je voorzien van de eerste, niet voor de hand liggende combinatie met aardpeer. In de komende maanden zullen er nog meer volgen.

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 300 gram aardperen
 • 100 gram aardappelen
 • 1 bosje groene asperges
 • 2 sliptongetjes
 • boter
 • olijfolie
 • zout
 • zoutflakes
 • nootmuskaat
 • dille
 • scheutje melk

Extra benodigdheden:

 • oven
 • grillpan
 • koekenpan
 • ovengeschikte kookpan
 • pureestamper

Bereidingswijze:

Spoel je aardperen goed af onder de kraan en gebruik desnoods een borsteltje om de grond te verwijderen. Verwarm je oven voor op honderdtachtig graden en leg de schone aardperen op een bakblik in de oven gedurende een uur. Schil ondertussen de aardappelen en kook ze gaar in water met een beetje zout.

Giet de aardappelen af en haal de aardperen na een uur uit de oven. Pel nu de aardperen, eventueel met behulp van een aardappelschilmesje. Het is een lastig karweitje en je bent er ook wel even mee bezig, maar het eindresultaat is het meer dan waard. Je kunt de aardperen ook eerst schillen en vervolgens samen met de aardappelen koken in plaats van poffen in de oven, maar je zult zien dat de aardperen dan heel veel water gaan opnemen en dat veel van de smaak verloren gaat in het kookvocht.

De geschilde aardperen mogen nu bij de aardappelen in de pan. Pak de pureestamper erbij en ga tekeer. Voeg zo nu en dan een klein scheutje melk toe om de puree een mooie structuur te geven. Roer er nog een klein klontje boter en wat zout en nootmuskaat door om het helemaal af te maken en zet de pan met deksel terug in de oven op ongeveer honderd graden om je puree warm te houden.

Verwarm nu de grillpan goed voor en rol de groene asperges door een beetje olijfolie voordat je ze in de hete pan legt. Keer de asperges regelmatig om, zodat ze overal mooie grillstrepen krijgen. Besprenkel de asperges met zoutflakes wanneer ze gaar en klaar zijn.

Kruid ondertussen de sliptongetjes met een beetje zout en dille en verwarm wat boter in de koekenpan. Wanneer de boter goed heet is, mogen de sliptongen erin. Bak ze mooi bruin in ongeveer twee minuten per kant. De gemiddelde sliptong is vrij dun en snel gaar. Maak twee mooie bordjes op en laat je verrassen door de smaakcombinatie van aardpeer, vis en groene asperge.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.