Italiaanse Ragú op veler verzoek

Het wordt steeds kouder, natter en grijzer buiten. Tijd voor comfort food! De stoofpotten, stamppotten en ovenschotels volgen elkaar met hoge regelmaat op in mijn keuken. In de afgelopen maanden heb ik er een nieuwe, persoonlijke favoriet bijgekregen: Ragú. Een Italiaanse stoofschotel op basis van rundvlees die het heerlijk doet bij de pasta.

Naast mijn moestuin en mijn eigen keuken, werk ik op heel veel plekken in het land om kookdemonstraties en workshops te geven. Eén van de producten waar ik mee werk is de slowcooker en om te laten zien waar dat apparaat toe in staat is, heb ik de Italiaanse ragú een beetje naar mijn hand gezet. Een heerlijke pastasaus op basis van runderstoofvlees. Overal waar ik kom wil men het recept van deze saus hebben. Dan zit er dus maar één ding op; delen.

De saus die ik maak is op basis van runderriblappen en heeft acht uur nodig om de definitieve garing en smaak te krijgen. Nu geldt dit natuurlijk voor de bereiding in een slowcooker. Mocht je een gietijzeren braadpan gaan gebruiken, dan is de temperatuur waarschijnlijk wat hoger en verloopt de garing daardoor ook iets sneller. maar de smaak van deze stoof uit een slowcooker is subliem.
In de afgelopen weken heb ik heel veel mensen beloofd om dit recept te delen op mijn site. Belofte maakt schuld, dus ik geef bij deze een goed bewaard geheim prijs. Doe er je voordeel mee.

Ingrediënten voor 6 personen als pastasaus:

 • 800 gram rubnderriblappen
 • 2 witte uien
 • 4 tenen knoflook
 • 125 ml runderfond
 • 125ml rode wijn
 • 1 blikje geconcentreerde tomatenpuree
 • 2 blikken tomatenblokjes of tomatenpolpa
 • 1 vleesbouillon blokje
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 theelepel tijm
 • 1 theelepel rozemarijn
 • 1 theelepel oregano
 • peper en zout naar smaak
 • klein beetje suiker
 • olie

Extra benodigdheden:

 • Slowcooker of gietijzeren braadpan
 • koekenpan

Bereidingswijze:

Begin met het snijden van de runderriblappen. Snijd ze in blokjes van ongeveer twee centimeter en verwijder de harde, vette stukken. Je mag rustig wat zacht vet laten zitten, want vet is smaak en door het lange stoven wordt alles heerlijk mals en zacht.

Laat de koekenpan goed heet worden met een klein scheutje olie en bak de blokjes runderriblappen mooi bruin in de hete pan. Dit hoeft niet lang te duren, maar het bruine kleurtje geeft smaak en daar gaat het natuurlijk om.

Wanneer het vlees bruin is, mag het in de pot van de slowcooker, of in de braadpan. Snipper nu de uien en knoflooktenen en bak deze vervolgens in het de koekenpan waar zojuist het rundvlees uit kwam.

Ze hoeven niet bruin, maar alleen gaar op een laag pitje. Doe de ui en knoflook nu ook in de slowooker.

Voeg nu álle andere ingrediënten toe, behalve de suiker. Doe de deksel op de slowcooker en stel ‘m in op de hoge stand, voor acht uur. Wanneer je een gietijzeren braadpan gebruikt, sluit dan ook de deksel en zet ‘m op het allerkleinste pitje van je fornuis en zet dat vervolgens op de laagste stand.

Wanneer je beschikt over een pan die in de oven kan, dan is dat ook een goede optie. Stel je oven in op maximaal honderdtwintig graden en zet de pan met gesloten deksel op het rooster in het midden van je oven.

In een slowcooker raak je haast geen vocht kwijt. Dit kan met de braadpan wel gebeuren, hou dit dus goed in de gaten, anders gaat je ragú droogkoken. Roer af en toe door je saus om te controleren hoe het vlees gaart. Mocht je na zes uur nog steeds een saus hebben die voor je gevoel te nat is, zet de deksel dan schuin op de pan, zodat er wat vocht kan verdampen. je zult zien dat het rundvlees volledig uit elkaar is gevallen en dat de stoofpot een mooie structuur krijgt.

Na acht uur is je ragú klaar. Proef en breng eventueel op smaak met nog wat extra zout en peper. Mocht je het zuur van de tomaten nog te sterk vinden, voeg dan een klein beetje suiker toe. Suiker heft heel snel het zure smaakje op.

Persoonlijk serveer ik deze stoof heel graag met verse, zelfgemaakte pasta. Maar ook met een aardappelpuree is het genieten!

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.