Geroosterde aardpeer met ui en rozemarijn uit de oven

In de afgelopen weken publiceerde ik al vaker een recept waarin ik aardpeer gebruik. Ik ben er fan van. Het is niet dat ik mijzelf wil opwerpen als de ambassadeur van de aardpeer, maar het is een ontzettend makkelijk gewas om te kweken, want het gaat eigenlijk vanzelf. In de zomer groeien ze als een soort kleine zonnebloemen en in de winter kun je de knolletjes uit de grond halen wanneer je ze nodig hebt. Het probleem is alleen dat veel mensen niet zo goed weten wat je ermee kunt doen. Daarom ga ik je een voorbeeld geven van een geroosterde groenteschotel met aardpeer.

Aardperen vermenigvuldigen zich in een noodtempo. Wanneer je ze in je tuin zet, kun je er het beste voor zorgen dat ze in een kuip of afgebakende bak staan. Want een maand niet opletten kan ervoor zorgen dat je ze in je hele tuin terug vindt. Maar omdat aardperen zo snel vermeerderen, kun je ook al heel snel een flinke hoeveelheid van de wortelknollen gebruiken. Wanneer je een paar stukjes onder de grond laat zitten, is dat al meer dan genoeg om het volgende seizoen weer een nieuwe voorraad aan te leggen.

Vandaag gaan mijn aardperen de oven in. Ik bak ze met aardappels, rode en witte ui, een paar teentjes knoflook en wat rozemarijn. Een ideale basis voor bij een mooi stukje vlees. Bovendien maak ik op deze manier zelfs tegen het eind van december nog steeds een maaltijd die volledig uit mijn moestuin komt.

Ingrediënten:

  • 300 gram aardpeer
  • 3 aardappelen
  • rode ui
  • witte ui
  • 4 teentjes knoflook
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Bereidingswijze:

Om de schil van de aardperen te krijgen, kun je een enorme hoeveelheid geduld gebruiken. Door de grillige vormen van de knolletjes, is het een verschrikkelijk klusje om je aardperen goed te schillen. Ik kies voor de makkelijke weg en dat is voorkoken. Sowieso is het verstandig om de aardperen eerst een paar minuten te koken, je hoeft ze dan namelijk alleen nog maar af te bakken in de oven.

Spoel je aardperen dus goed schoon onder stromend water en doe ze vervolgens met schil en al in een pan met ruim water. Kook de aardperen ongeveer acht tot tien minuten, of totdat je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Giet de aardperen af, laat ze even afkoelen en pel de schil er vervolgens heel eenvoudig af.

Schil nu de aardappelen en snijd ze in plakjes. Snij de uien in parten en pel de knoflookteentjes. Doe alle ingrediënten nu bij elkaar in een ovenschaal, giet er een mooie scheut olijfolie overheen en breng op smaak met peper en zout.

Leg de takjes rozemarijn bovenop de ovenschaal en schuif het gerecht in een voorverwarmde oven van honderdtachtig graden.
Na ongeveer veertig minuten is je ovenschotel met aardpeer klaar. Heerlijk met een mooi stukje vlees en een glas rode wijn.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.