Moestuinplannen voor het nieuwe jaar

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Een gevleugelde uitspraak die je in deze tijd van het jaar vaak hoort. In het geval van mijn moestuin is dat exact hetzelfde. De afgelopen maand is er niet zoveel gebeurd in mijn tuin, behalve wat oogsten dan. Want inmiddels eet ik het hele jaar door uit mijn tuin. Maar nu het januari is, wordt het tijd om concrete plannen te smeden voor het moestuinseizoen dat komen gaat.

Binnen nu en een paar weken ga ik mijn tuin flink bemesten. Alle moestuinbedden krijgen een flinke laag mest en compost. Dit laat ik een paar weken bovenop de bedden liggen en vervolgens ga ik alles omspitten waardoor alle voeding zich goed gaat vermengen met de bestaande grond. Afgelopen jaar heb ik niet veel bijgemest aan het begin van het seizoen en dat heeft zich geuit in wat kleinere groenten dan ik gewend ben. het wordt dus tijd voor een flinke dosis voeding, zodat ik weer de opbrengsten uit mijn tuin kan halen die ik gewend ben.

Op de vensterbank

In de tussentijd ga ik over een weekje ook al binnen aan de slag met voorzaaien. het duurt niet lang meer voordat mijn vensterbanken weer vol staan met kweekbakjes. De pepers en paprika’s zijn al heel snel aan de beurt. Daarnaast ga ik dit jaar experimenteren met ñora’s die ik afgelopen najaar in Spanje tegenkwam. Ik schreef er al eerder een blog over dat je hier terug kunt lezen. Omdat deze groente familie is van de pepers en paprika’s, moet dat ook kunnen in mijn Nederlandse kas.

Verder experimenteer ik komend jaar vrolijk verder met onder meer zoete aardappelen. Nooit eerder had ik die in mijn moestuin, maar ik gebruik ze graag en vaak in mijn keuken, dus lijkt het mij een nuttige aanvulling op het assortiment. In mijn kas teelde ik afgelopen jaar voor het eerst en dus ook bij wijze van experiment, meloenen. Dat pakte goed uit. Ik had één fatsoenlijke meloen en de smaak daarvan was goed. Komend seizoen gaan er dus meer meloenplanten mijn kas in.

Wisselteelt

Naast al mijn experimenteerdrang ga ik netjes verder met het doorvoeren van mijn wisselteeltschema. Ik doe dit nu inmiddels voor het zesde jaar en dat wil zeggen dat ik volgend seizoen voor het eerst sinds het begin van mijn moestuin, weer eens groenten op dezelfde plek heb staan. Bij de aanleg van mijn tuin heb ik bewust gekozen voor een wisselteeltschema dat uit zes jaar bestaat. Dit omdat ik het risico op ziekten zoveel mogelijk wil beperken zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Tot dusver werkt dat ontzettend goed en ik kan iedereen dan ook aanraden om bij aanleg van je groentetuin exact hetzelfde te doen. Wil je meer weten over wisselteelt? Lees hier een artikel dat ik eerder schreef over dit onderwerp

Verder verheug ik me er eigenlijk nu al op om straks weer lekker naar buiten te gaan en hard in de tuin te werken. De winter heeft voor mij inmiddels alweer lang genoeg geduurd.

Gelukkig nieuwjaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.