Stoofpot met spruitjes en saucijs

Het is bijna een maand officieel winter. De winterse kost viert in deze tijd van het jaar hoogtij in mijn keuken. Naast stamppotten en erwtensoep, heb ik nóg een heerlijk verwarmend gerecht voor je. Ik maak een stoofpot met spruitjes, aardappelen en saucijs. En om het gerecht helemaal van dit seizoen te maken, haal ik de spruitjes uit mijn moestuin.

Spruitjes overleven veel weersomstandigheden en dat blijkt als ik op dit moment mijn moestuin in kijk. De meeste bedden zijn leeg. Op een paar boerenkolen, wat winterbloemkool en wat preien na, ziet het er momenteel allemaal een beetje zielig uit. Maar ergens achterin mijn moestuin steken een paar stoere stengels omhoog, gevuld met spruitjes. Ze hebben de storm, sneeuw en regen van de afgelopen weken overleefd en zijn klaar om mijn stoofpot in te gaan.

Ingrediënten:

 • 4 saucijzen
 • 1 winterpeen
 • 3 flinke aardappelen
 • 400 gram spruitjes
 • 4 eetlepels ketchup
 • 1 witte ui
 • 1 teentje knoflook
 • 200 ml melk
 • 100 ml water
 • boter
 • bloem
 • peper
 • zout

Extra benodigdheden:

 • Stoofpan

Bereidingswijze:

Maak de spruitjes schoon en schil de aardappelen en winterpeen. Snij de aardappelen vervolgens in stukken en de winterpeen in plakjes van iets minder dan een centimeter dik. Snipper de ui en het teentje knoflook.

Zet de stoofpan op het fornuis, voeg boter toe en laat rustig warm worden. Doe een klein beetje bloem op een bord en rol de saucijzen hier doorheen zodat ze rondom bedekt zijn. Dit lijkt misschien apart, maar ze krijgen er een mooi korstje van en de bloem die later loslaat van de saucijzen, zorgt vervolgens voor een mooie binding van de stoofpot.

Wanneer de saucijzen een kleurtje hebben, mogen ze uit de pan. Ze hoeven dus niet gaar te zijn. Voeg nu de gesnipperde ui en de knoflook toe aan de braadpan en bak dit mengsel tot het een kleurtje heeft, in het resterende bakvet van de saucijzen. Nu mogen de aardappelen, wortel en spruitjes erbij. Roer alles even goed om en warm het een beetje door.

Meng ondertussen de melk met het water en de ketchup. Je krijgt een mooi roze mengsel als het goed is. Voeg dit mengsel toe aan de stoofpan en breng alles aan de kook.
Voeg nu naar smaak peper en zout toe en leg de saucijzen bovenop de groenten. Draai het gaspitje laag en doe het deksel op de stoofpan.

Laat alles nu minimaal drie kwartier rustig pruttelen en roer af en toe door de pan. Haal na ongeveer drie kwartier de saucijzen uit de pan, snij ze in plakken en voeg ze weer toe aan de stoofpot.

Roer alles nog een keertje goed door en serveer dit heerlijke éénpansgerecht op een diep bord.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.