Salie is de redder in je moestuin

In deze tijd van het jaar ziet mijn moestuin er altijd een beetje troosteloos uit. De wintergroenten zijn bijna op en het is nog te vroeg en te koud voor de groenten die ik komend seizoen wil gaan verbouwen. Gelukkig is er zo hier en daar nog iets groens te vinden. In mijn kruidentuin bijvoorbeeld. Daar staat de salie nog altijd fris, fruitig en groen te zijn. Maar waar komt dit plantje eigenlijk vandaan? Waar wordt het voor gebruikt, behalve voor het op smaak brengen van je eten?

Zoals zoveel kruiden in de gemiddelde kruidentuin, is salie van oorsprong afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee. De Grieken en Romeinen waren er dol op. Maar niet direct om in het eten te doen. De Latijnse werkwoordsvorm voor salie is ‘salvare’ wat zoveel betekent als: genezen, helen of redden. Salie staat dus voor heil of redding en het werd dus oorspronkelijk gebruikt als medicijn. De Romeinen namen het ooit mee naar het noorden van Europa en sindsdien is salie ook veel bij ons te vinden.

De geneeskrachtige werking van salie is met name ontsmettend en ontstekingsremmend. Door er saliethee van te maken en daar vervolgens mee te gorgelen, werkt het kruid erg goed tegen ontstoken of geïrriteerde slijmvliezen. Om die reden wordt salie nog steeds gebruikt in sommige tandpasta’s. In de Middeleeuwen was salie hét middel tegen cholera en de pest en in de zeventiende eeuw werden de salieblaadjes geruild voor theeblaadjes in het oosten van de wereld.

In de kruidentuin

Salie is eigenlijk heel eenvoudig om te telen in je tuin. De plantjes zijn winterhard en meerjarig. Het hele jaar door kun je blaadjes plukken om te gebruiken in je culinaire creaties. De officiële, Latijnse benaming van salie is: Salvia Officinalis. Inmiddels zijn hier meerdere varianten van ontstaan. Deze zogenaamde cultivars hebben een andere kleur blad. Soms paars, of groen met een wit randje erlangs. De officiële en originele variant heeft groen blad met een soort bultjes erop. Aan de bovenzijde zijn de blaadjes harig. om je salieplant mooi te houden, kun je het beste regelmatig de toppen eruit knippen. Op deze manier voorkom je dat de plant een houtige stam gaat krijgen en uiteindelijk minder blad gaat geven.

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik mijn salieplant in de afgelopen zes jaar niet altijd netjes heb terug geknipt en dus een redelijke stam heb. Desondanks groeit mijn plant flink en heb ik meer dan genoeg blad om te gebruiken in de keuken.

In de keuken

Salie doet goede dingen voor je spijsvertering en daarom wordt het kruid vaak gebruikt in vette gerechten. Varkensvlees, eend en lam combineren goed met salie. Maar ook vette vis en pastasauzen zijn een goede combinatie. Het Italiaanse gerecht ‘saltimbocca’ (kalfslapjes met parmaham) dankt zijn specifieke smaak zelfs aan de salieblaadjes die bij de bereiding worden gebruikt.
Salieblaadjes kun je ook heel goed bakken in boter en serveren met bijvoorbeeld rijk gevulde ravioli.

Samengevat

Salie is een makkelijk kruid om te telen in je tuin. Het blijft zomer en winter groen en de blaadjes kun je zowel vers als gedroogd gebruiken. De plant houdt van een kalkrijke grond en blijft jarenlang doorgroeien wanneer je regelmatig de toppen eruit knipt. De salieplant geeft paarse, eetbare bloemen, die veel hommels en bijen aantrekken. In de keuken heel goed te combineren met vette gerechten en sauzen en in de geneeskunde te gebruiken als ontsmetter en ontstekingsremmer.

Persoonlijk zie ik geen reden meer om deze plant niet in je kruidentuin te zetten!

Klik hier voor meer artikelen waarin ik salie gebruikte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.