Peterselie het blije plantje in je kruidentuin

In deze tijd van het jaar staat mijn moestuin in de startblokken. Maar er is nog niet echt ontzettend veel te melden of te zien. Gelukkig is mijn kruidentuin er het hele jaar door. Niet alles groeit en bloeit overigens het hele jaar, maar een flink aantal van mijn kruidenplantjes doen zelfs in deze tijd van het jaar hun best. Eén daarvan heeft het momenteel zwaar, maar toch ga ik het vandaag met je over deze plant hebben: peterselie.

Peterselie zoals wij ‘m kennen in de tuin of de vensterbank, bestaat grofweg in twee varianten; de krulpeterselie en de platte peterselie. Het onderscheid is duidelijk, want de naam verklapt het eigenlijk al. De eerste variant heeft omgekrulde randen van de blaadjes. Deze variant is iets harder en wordt vaak gebruikt voor garnering.

De platte peterselie of bladpeterselie heeft platte blaadjes en geeft veel meer smaak dan de gekrulde variant. Naast het blad en de stengel, kan van de platte peterselie ook de wortel worden gegeten. Zowel rauw als gekookt. Bij krulpeterselie is de wortel niet eetbaar.

De peterselieplant is familie van de schermbloemen en heet Petroselinum in het Latijn. Het plantje is in principe winterhard, maar bij strenge vorst of sneeuw kun je zien dat ie het moeilijk krijgt. Voor de Oude Grieken was peterselie het symbool van vreugde. Bij feesten werden vaak lauwerkransen gedragen, gemaakt van peterselieblad. Goede bijkomstigheid was, dat het kruid in combinatie met marjolein werd gebruikt tegen een kater. Dus mocht je als oude Griek beroerd wakker worden na een feestje, dan kon je de blaadjes van je krans gebruiken om weer fit te worden.

Culinair

De Romeinen namen het kruid mee door de rest van Europa, waardoor het uiteindelijk ook in Nederland terechtkwam. In de Middeleeuwen werd peterselie voornamelijk gebruikt als groente en zo veroverde het zelfs een eigen plekje in de keizerlijke tuinen van Karel de Grote. Het blad wordt heel veel gebruikt in kruidenboter, maar bijvoorbeeld ook in de typisch Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Naast de combinatie met vlees, doet peterselie het ook erg goed met vis, onder meer door het frisse aroma. Peterselie wordt doorgaans niet meegekookt of gebakken, omdat het teveel van de frisse smaak zou verliezen. In het geval van de Spaanse gehaktballen is dit echter niet het geval.

Medicinaal

Verse peterselie bevat veel mineralen, waaronder ijzer en silicum. Daarnaast bevat het ook veel vitamine B, caroteen en erg veel vitamine C. Dit geldt echter alleen voor verse peterselie. Het kruid wordt ook gebruikt om van een stinkende knoflookadem af te komen. Door op de blaadjes te kauwen verdwijnt de lucht van knoflook als sneeuw voor de zon. Verder bevordert het eten van peterselie het afscheiden van urine. Dus kortgezegd: als je veel peterselie eet, moet je veel plassen. Cherokee indianen maakten een tonic van de blaadjes, die werd gebruikt als blaasversterker.
Zoals je merkt is peterselie voor veel meer doeleinden te gebruiken dan alleen als smaakmaker van je eten.

In de tuin

Een peterselieplantje is in principe tweejarig en winterhard. Ik moet eerlijk toegeven dat het mij al een paar keer is overkomen dat het plantje de winter niet overleefde in mijn kruidentuin. Gelukkig zijn de plantjes niet duur en zelfs in de supermarkt te koop. Deze doen het overigens ook prima wanneer je ze buiten in de tuin zet. Let wel op dat peterselie dol is op rijke grond, die diep is omgespit. Daarnaast is een plek in de zon of half in de schaduw erg belangrijk. Zonder direct zonlicht zal het niet zo goed gaan met het plantje in je tuin. Zorg er ook voor dat de grond rond je peterselieplant niet uitdroogt, want dat houdt ‘ie niet lang vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.