Mediterrane lamsribben uit de oven

Lamsvlees wordt steeds vaker gebruikt in Nederland. Het is erg mals en heeft naar mijn mening een heerlijke smaak. Ondanks het feit dat er best veel schapen en dus ook lammetjes rondhuppelen in de Nederlandse weilanden, is lamsvlees nog steeds best prijzig. Daarnaast komt het meeste lamsvlees dat in Nederland te krijgen is, nog altijd uit het buitenland. Ik ging op zoek naar een goedkoop stuk van het lam dat net zo mals is als het rack of de bout. Zo kwam ik terecht bij lamsribben.

Wanneer je bij een islamitische slager komt, kun je vaak alles van het lam kopen. De nek wordt in plakken gesneden, de bouten kun je in hun totaliteit gebruiken, de rug wordt opgedeeld in koteletten en racks en dan is er nog de buik waar de lamsribben uit worden gehaald. Omdat hier meer bot in zit en relatief gezien minder vlees, is het een vrij goedkoop stuk van het lam. Maar in Australië en Nieuw-Zeeland, waar veel schapen rondlopen en naar verhouding wat minder varkens, hebben lamsribben dezelfde populariteit als spareribs. Voor mij dus een uitdaging om de lamsribben nét zo lekker te krijgen als de spareribs. Maar dan natuurlijk met die overheerlijke smaak van lamsvlees.

Vaak wordt er bij spareribs gegrepen naar marinades op basis van oosterse sauzen. Ketjap is vrij populair bijvoorbeeld. Vandaag wil ik het eigenlijk anders doen, want ik ben dol op de mediterrane smaak van lam. Dus met bijvoorbeeld rozemarijn. Ik kies dus voor een kruidenmengsel op basis van mediterrane kruiden. De ribben moeten eigenlijk op de barbecue, maar aangezien het op de dag van bereiding smerig koud is en de winterse neerslag uit de lucht komt zetten, geef ik mij voor één keer gewonnen. De lamsribben gaan binnen in de oven.

Ingrediënten:

 • 500 gram lamsribben
 • 1 eetlepel rozemarijn
 • 1 eetlepel tijm
 • 1 eetlepel oregano
 • 4 eetlepels olijfolie
 • 2 eetlepels rode wijnazijn
 • 4 teentjes knoflook
 • 2 eetlepels citroensap
 • witte ui
 • zout
 • peper

Extra benodigdheden:

 • oven of barbecue met deksel
 • hittebestendige schaal
 • aluminiumfolie
 • keukenfolie

Bereidingswijze:

Doe de rozemarijn, tijm, oregano, peper en zout in een kom en pers hierboven ook de knoflookteentjes uit. Snipper de ui en voeg dit toe aan het kruidenmengsel. Gier vervolgens de olijfolie, azijn en het citroensap erbij en meng alles goed.

Snij de vetkant van de lamsribben kruislings in en leg de ribbetjes in de ovenschaal. Giet het kruidenmengsel over de ribben en wrijf het nog even goed over alle kanten van de ribben. Dek de schaal nu af met keukenfolie en laat ‘m een nacht in de koelkast staan.

De volgende dag mogen de lamsribben uit de koelkast en je mag het keukenfolie vervangen door aluminiumfolie. Laat de ribbetjes een paar uur buiten de koelkast staan om ze op temperatuur te komen. Zoals ik eerder al vertelde, heb ik mij uit het veld laten slaan door het winterweer en ben ik gezwicht voor de oven, binnen in de keuken. Mocht je gemaakt zijn van steen, of dit recept willen maken wanneer het wél lekker weer is, bereid dan je barbecue voor op de indirecte wijze en breng de temperatuur naar honderdtwintig graden. De oven in de keuken mag overigens net als de barbecuetemperatuur ook naar honderdtwintig graden.

Plaats nu de afgedekte ovenschaal met lamsribben in de voorverwarmde oven of barbecue en geef het rustig twee tot maximaal drie uur om te garen. Doordat het folie de schaal afsluit, hou je het vocht bij de ribben, waardoor ze als het ware gaar stomen. Na de twee tot drie uur mag het folie van de schaal. Je zult nu zien dat er veel vet is weggesmolten uit het vlees en dat de ribben een beetje zijn gaan uitsteken. Dit is een heel goed teken. Zet de schaal nu weer terug in de oven, zonder het folie en geef de ribben nog een uur de tijd om mooi bruin en krokant te worden.

Het kruidenkorstje is heerlijk samen met het krokant gegaarde lamsvet. De ribbetjes kun je bijna uit het vlees trekken en je lamsvlees is ontzettend mals geworden.
Misschien is het niet heel erg goed voor je cholesterol of je bloedvaten, maar het lamsvet en kruidenmengsel dat is achtergebleven in de ovenschaal, heeft een heerlijke smaak en doet het goed met bijvoorbeeld couscous en gegrilde groenten, of gewoon met een stukje brood om te dippen.

In de komende maanden ga ik vaker experimenteren met lamsribben en verschillende marinades. Dus mocht je interesse hebben in deze variant op spareribs, hou mijn site dan in de gaten.

Eet smakelijk!

3 gedachten over “Mediterrane lamsribben uit de oven

  1. Beste Huub, in dit artikel ben ik eigenlijk op zoek gegaan naar het beste van twee werelden. Goedkope kwaliteit dus. Zoals ik in het artikel al aangeef, ligt de prijs van lamsvlees erg hoog in Nederland. Dit komt eigenlijk doordat iedereen altijd hetzelfde stuk van het lam wil eten. Het lamsrack, de koteletten en de bouten zijn erg populair, het aanbod is gering, dus gaat de prijs omhoog. Van dezelfde lammeren komen ook deze ribben. Een goedkoper stuk vlees van hetzelfde dier en dus van dezelfde kwaliteit. En minstens zo lekker!

  2. Vind je? Als ik ook doordeweeks luxueus vlees en vis zou kunnen betalen zou ik deze uitspraak misschien ook wel doen maar omdat dit soort eten bij ons alleen in het weekend op tafel komt en ik doordeweeks mijn smulpapen van kinderen ook altijd goed en lekker te eten wil geven, ben ik hier heel blij mee. Vandaag eten we deze goedkope lamsribbetjes en ik was op zoek naar een recept. Ik heb besloten ze vanwege tijdnood eerst gaar te maken in de snelkookpan en ze dan op grillstand in de oven te doen voor het korstje. We eten er aubergine op zijn Afghaans en basmatirijst bij en zo hebben we een goedkope, gezonde en heerlijke maaltijd op een druilerige donderdag. Dat geef ik mijn kinderen liever dan junkfood en vlugggaarvlees zoals slavinken en hamburgers met allerlei onsmakelijke toevoegingen en gemaakt van rotzooivlees, die komen er bij ons gewoon niet in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.