We mogen de moestuin weer in

Bij iedereen die een klein beetje begaan is met alles wat groeit en bloeit, begint het zo langzamerhand te kriebelen. Ik ben er persoonlijk heilig van overtuigd dat er ook eigenlijk geen uitzondering is op deze stelling. Of je nu dol bent op bloembollen en siertuinen, of een grote moestuin hebt, het begin van het seizoen is altijd een klein feestje. Zoals je wellicht weet, ben ik van de moestuin en niet zo van der siertuin. Inmiddels zit ik al volop in de voorbereiding op het moestuinseizoen dat komen gaat. maar wat kun je nu eigenlijk allemaal al doen?

In mijn moestuin is het belangrijk om zo vroeg mogelijk van start te gaan. Dat heb ik geleerd uit voorgaande jaren. Mijn tuin bevindt zich midden tussen de weilanden en de grond waarop ik mijn verhoogde bedden heb geplaatst, was vroeger ook weiland. De afwatering van de weilanden in de omgeving van mijn tuin is niet zo goed, omdat er een harde laag in de bodem schijnt te zitten, die voorkomt dat het regenwater snel wegzakt. Ik heb daar zelf niet heel veel verstand van, maar ik neem het graag aan van de mensen die er wél voor hebben geleerd.
Kortgezegd houdt dit in dat het grasland in mijn omgeving vaak drassig en nat is. Ik heb dan ook vaak last van enorm veel slakken en die zijn vooral wat later in het seizoen in grote getale aanwezig.

Aangezien ik geen bestrijdingsmiddelen wil gebruiken op de grond waar ik ook mijn eten van af haal, probeer ik de slakken op een meer milieuvriendelijke manier te lijf te gaan. Weghalen is een optie, maar je haalt ze nooit allemaal weg. Daarom probeer ik mijn groenten en plantjes zo groot en sterk mogelijk te krijgen, voordat de hongerige en slijmerige meute mijn moestuin bereikt.

Vanaf januari staan er om die reden al continu kweekbakjes in mijn vensterbank en op de kweektafel waar ik laatst al over schreef. Vaak ben ik zelfs al eerder met uitplanten van de groenten die ik binnenshuis voorzaaide, maar de vorst van de afgelopen weken gooide daarvoor wat roet in het eten. Inmiddels staan de tuinbonen in de volle grond, want dat durf ik nu wel aan. Later deze week volgen ook de broccoli, bloemkool en diverse koolsoorten. Ook de prei gaat de grond in en zodra de weersvooruitzichten veilig genoeg zijn, mogen ook mijn pompoenplantjes zo snel mogelijk naar buiten.

In deze periode is het dus nog voornamelijk binnen voorzaaien en buiten opruimen, omspitten en een beetje bijmesten. Maar persoonlijk ben ik allang blij dat ik weer naar buiten kan en dat ik weer een schep de grond in krijg.

Ik wens je alvast een fantastisch moestuinseizoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.