Witte asperges in je eigen moestuin

Het aspergeseizoen staat weer voor de deur. Graag had ik je mooie foto’s laten zien van witte asperges die ik zo uit de grond van mijn moestuin had gestoken. Maar het is nog veel te koud en het witte goud houdt zich voorlopig nog even braaf schuil onder een laag bevroren grond.

Elk jaar is het weer een klein jubelmoment wanneer de eerste witte asperges op mijn bord liggen. Met een hollandaise saus en ham, of met een stukje zalm of varkenshaas. Heerlijk vind ik ze. De Nederlandse asperges groeien traditiegetrouw in Limburg, maar tegenwoordig zie je ook op veel andere plaatsen akkers met stroken verhoogde grond. Salland doet bijvoorbeeld ook goed mee in de aspergeteelt. In de verhoogde stroken grond groeien de aspergeplanten. vaak zie je dat deze stroken zijn afgedekt met zwart plastic. Witte asperges zien namelijk geen daglicht in de tijd dat ze nog aan de plant vastzitten. Wanneer dit wel zou gebeuren, zouden ze vrij snel groen kleuren. Dat zwarte plastic dient overigens ook voor het opwarmen van de grond in het koude voorjaar. De zon heeft momenteel al best wat kracht en het zwarte plastic wordt flink warm door het zonlicht. Hierdoor warmt de onderliggende grond ook op.

 

Traditioneel begint het aspergeseizoen in Nederland op de tweede donderdag van april en het eindigt op vierentwintig juni. Maar als je op dit moment je best doet, zijn de eerste witte asperges al in de winkel te krijgen. Ikzelf ben dol op tradities, dus ik wacht nog even tot de tweede donderdag van april.

Ik ben altijd in de veronderstelling geweest dat groene asperges exact hetzelfde zijn als de witte variant, maar dan gewoon geteeld zonder ze af te dekken en pas geoogst nadat ze een stuk boven de grond stonden. In de afgelopen maanden heb ik geleerd dat er wel degelijk een verschil is tussen de witte en groene variant. Ik kocht namelijk een paar witte aspergeplanten en dacht dat dat een verkooptrucje was. De plant (een wortel)  ziet er namelijk nagenoeg hetzelfde uit. Maar er schijnt weldegelijk een verschil te zijn in ras tussen beide kleuren asperges. om die reden worden er van een witte aspergeplant na het seizoen ook geen groene asperges meer geoogst.

Een aspergeplant is overigens een winterharde plant, waarvan het fijne blad in het najaar afsterft. De wortel leeft onder de grond verder en geeft vanaf eind maart dus weer nieuwe asperges. De gemiddelde aspergeplant gaat rustig acht tot tien jaar mee. De planten stellen ook geen hoge eisen aan de grond. Weinig mest of andere voeding, zelfs zandgrond volstaat.
Zes jaar geleden al, zette ik een zestal groene aspergeplanten in mijn moestuin. Tot dusver komen ze elk jaar weer allemaal op en pluk ik er met regelmaat van voorjaar tot najaar groene asperges af. De witte aspergeplanten had ik nooit eerder geprobeerd te telen.

Begin januari toen het nog lang niet zo koud was als nu, nam ik de proef op de som en plantte drie witte aspergeplanten in mijn moestuin. Ik maakte geen bult grond afgedekt met zwart plastic, maar laat de natuur gewoon z’n werk doen. Inmiddels loop ik om de paar dagen toch even naar buiten om een hoopvolle blik te werpen op het moestuinbed waar ik de planten in de grond stopte. Tot op heden zie ik nog niets gebeuren, maar ik moet waarschijnlijk ook gewoon wachten tot de tweede donderdag van april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.