Daslook is er maar even

In mijn moestuin zijn een paar planten verstopt die je maar een hele korte periode van het jaar ziet. De rest van het jaar zitten ze onder de grond en om die reden wil ik ze zelf ook nog weleens vergeten. Jammer eigenlijk, want in dit geval is het een heel smaakvol plantje dat het ideaal doet in een salade, maar ook perfect is om een pesto van te maken. Ik heb het over daslook. Qua smaak een soort kruising van knoflook, bieslook en uien. maar waar groeit het? Hoe kom je eraan en waar komt het vandaan?

Daslook is een plantje dat directe familie is van de lookplanten. In het Latijn noemen we deze familie Alliaceae. De Latijnse benaming van daslook is Allium Ursinum. Om een voorbeeld te geven: knoflook in het Latijn is Allium Sativum. In maart komt deze plant opeens boven de grond tevoorschijn met mooi, fel groen blad. In april verschijnen er witte bloemen in de daslook, die tot ongeveer juni blijven. Daarna houdt het bovengrondse deel van de daslook ermee op. In juli zijn ze verdwenen en de rest van het jaar zie je de daslook dan ook niet meer. Alleen het knolletje blijft onder de grond doorleven. In deze korte groeiperiode kun je het blad van de plant uitstekend gebruiken om salades mee op smaak te brengen en sauzen mee te maken.

Daslook schijn in Nederland en Belgie niet veel voor te komen, maar is wel populair onder de wildplukkers. Zo zie ik in deze periode van het jaar regelmatig berichten op social media voorbij komen waarin fanatieke wildplukkers laten weten waar, in welk stadspark daslook te vinden is. Afgezien van de honden die in zo’n park hun behoeften doen, moet je toch oppassen met het plukken van deze groente. Jaarlijks vallen er slachtoffers die het verkeerde blad hebben geplukt en hun salade thuis gaan opmaken met de giftige lelietjes-van-dalen. Wees dus gewaarschuwd!

Oorsprong

De Latijnse soortnaam (Ursinum) is afkomstig van het Latijnse woord voor beer (Ursus) en dit heeft er dan weer mee te maken dat vroeger verhalen de ronde deden dat beren zich na hun winterslaap als eerste tegoed deden aan daslook. De plant wordt zo nu en dan ook wel berenlook genoemd. De naam daslook is waarschijnlijk afkomstig van het feit dat dassen vaak hun hol hebben onder de wortels van deze plant.

Daslook groeit bij voorkeur op schaduwrijke plekken, in loofbossen op grond met veel humus. Om deze reden is het ook vrij logisch dat de plant in heel Europa voorkomt, behalve in het Middellandse Zee-gebied. De herkomst van daslook ligt waarschijnlijk in het oosten van Europa, want ook in Siberie en de Kaukasus is de plant te vinden. In dorpen in het Mecsekgebergte in Hongarije worden elk voorjaar zelfs complete daslook festivals gehouden, waar al het eten dat wordt geserveerd in het teken staat dit bewuste plantje. Denk hierbij dus aan sauzen, soepen, dressings, maar ook zelfs kaas. Ze gaan in het Mecsekgebergte zelfs zó ver, dat er zelfs honing wordt verkocht die afkomstig is van daslookbloemen.

Ook in jouw tuin?

Mocht jij dit plantje ook in je tuin willen, dan kun je het tegenwoordig heel makkelijk kopen bij je lokale tuincentrum. De brutalen onder ons mogen sinds januari van vorig jaar zelfs ongestraft een knol opgraven uit het park, want sinds dat moment is daslook in Nederland geen beschermde plantensoort meer. Wanneer je niet van de sterke smaak van deze plant houdt, is het overigens nog steeds een goed idee om er een paar in je moestuin te zetten, want de sterke geur zorgt ervoor dat katten uit de buurt blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.