Zelfgemaakte tortilla’s met biefstuk van de barbecue

Afgelopen week hing er een rookwolkje boven Nederland, afkomstig van alle barbecues die weer werden aangestoken. Het schitterende weer van afgelopen week heeft veel mensen ertoe aangezet om hun barbecue onder een dikke laag stof vandaan te halen en weer eens culinair bezig te gaan in de buitenlucht. Nu ben ik een dusdanig fanatiek buitenkok dat de barbecue in mijn achtertuin het hele jaar aanblijft. Maar hoe haal je nu nóg leukere gerechten van je grill, dan het gebruikelijke? Ik maakte mijn eigen maistortilla’s en vulde ze met onder meer gegrilde biefstukreepjes. Mexicaans eten dus!

Bij Mexicaans eten denken veel mensen al snel aan een pakje met kruiden en vijfhonderd gram gehakt uit de supermarkt. Niks mis mee, maar het is natuurlijk veel leuker om het allemaal zelf te doen. Ik begin dus bij de basis, de tortilla. Maar eerst moet ik even een misvatting uit de wereld helpen.

Het meeste Mexicaanse eten dat wij momenteel kennen, komt van oorsprong van de Azteken. Dit volk leefde in het huidige Zuid-Amerika en werd lang geleden door de Spanjaarden gekoloniseerd. De Azteken bakten al tortilla’s van maismeel, lang voordat de Spanjaarden kwamen. Deze tortilla’s werden vervolgens gevuld met verschillende soorten groenten en vis. De Spanjaarden zagen dit gerecht en kwamen met de naam taco. De tortilla en de taco zijn dus van oorsprong één en hetzelfde ding. Tevens introduceerden zij vlees en kaas in de keuken van de Azteken.

Momenteel denken wij bij taco’s aan harde, halfronde deegschelpen die je vult met gehakt, tomaat en sla en die heel ongelukkig in stukjes breken wanneer je ze probeert op te eten. Dit heeft niets meer te maken met de Azteken, laat staan de Spaanse kolonisten. Het krokant bakken van een tortilla, is namelijk een uitvinding die in de Verenigde Staten is gedaan voor de fastfood industrie. Een zachte tortilla wordt daar vaak wrap genoemd. Inmiddels worden de meeste tortilla’s ook niet meer gemaakt met maismeel, maar met tarwemeel. Omdat ik graag op mijn houtvuur wil koken en bakken en omdat ik mijn tortilla’s wil proeven zoals ze horen te smaken, maak ik ze vandaag met maismeel, in een gietijzeren koekenpan op mijn houtgestookte barbecue.

Ik gebruik overigens wel vlees, maar geen gehakt, want eigenlijk mag je álles in een tortilla stoppen.

Ingredienten:

Voor de tortilla’s:

 • 300 gram maismeel
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 125 milliliter warm water
 • flinke snuf zout

Voor de vulling:

 • 2 biefstukjes
 • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • chilipoeder naar smaak
 • peper en zout
 • 2 tomaten
 • ijsbergsla
 • 1 rode ui
 • paar takjes verse munt
 • sour cream
 • 1 avocado
 • 1 eetlepel mayonaise
 • citroensap

Extra benodigdheden:

 • gietijzeren koekenpan
 • eventueel barbecue, maar het kan ook op de kookplaat.
 • 2 vellen bakpapier

Bereidingswijze:

Begin met het maken van het tortilladeeg. Voeg het water, de olijfolie en het zout toe aan het maismeel en begin met kneden. Dit doe je het beste met de hand, zoals de Azteken het waarschijnlijk zelf ook ooit deden.

Wanneer je een mooi flexibel deegje hebt, maak je er een bal van. Indien je deeg te korrelig blijft, kun je er eventueel nog een beetje extra water of olijfolie aan toevoegen. De verhoudingen zijn namelijk een beetje afhankelijk van het  soort (merk) maismeel. Dek de bal deeg af en laat deze een half uurtje rusten.

Steek ondertussen de barbecue aan voor direct grillen, dus bloedheet. Meng het paprikapoeder, komijnpoeder, chilipoeder en peper en zout en smeer hiermee beide biefstukjes rondom in.

Snij de tomaat in kleine stukjes, snipper de ui en de muntblaadjes en meng deze goed door elkaar. Maak eventueel aan met een klein scheutje olijfolie en azijn. Zet dit in een kommetje apart.

Voor de guacamole houd ik het zelf vaak heel simpel. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en lepel de schil van beide helften leeg in een kom. Voeg nu de mayonaise en wat citroensap toe en prak alles met een vork tot een mooi mengsel. Wil je de guacamole helemaal glad hebben, gebruik dan een staafmixer.

Nu begint het echte werk. Zet de gietijzeren koekenpan op het rooster van de barbecue en laat deze goed heet worden. Verdeel je tortilladeeg ondertussen in acht gelijke delen. maak hier vervolgens acht balletjes van en druk deze zo plat mogelijk. Het gaat heel goed tussen twee vellen bakpapier. Leg de tortilla’s één voor één in de gloeiend hete koekenpan en bak ze aan beide zijden ongeveer een minuut tot ze beginnen te kleuren.

Grill ondertussen op het barbecuerooster naast de koekenpan je biefstukjes. Grill ze mooi af tot ze een kleurtje hebben en van binnen nog mooi medium zijn. Laat het vlees nog even rusten onder een velletje aluminiumfolie en snij het vervolgens in dunne plakjes.

Serveer de tortilla’s helemaal kant-en-klaar of zet alle ingrediënten op tafel en laat iedereen zijn eigen tortilla naar eigen wens bouwen.

Mijn favoriete volgorde is in principe: Tortilla, ijsbergsla, biefstuk, salsa, guacamole, sour cream, smullen. maar varieer gerust, want kip of kaas zouden ook prima op deze verse tortilla kunnen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.