Kipcurry met kokos uit Malawi

Het zit niet altijd mee. Vorige week stond ik nog elke avond in een t-shirt achter de barbecue en deze week is het koud, nat en winderig. Tijd om de culinaire activiteiten naar binnen te verplaatsen. Voorlopig dan. Want hopelijk keert de zomer snel weer terug. In de tussentijd maak ik een heerlijke curry uit het gebied waar de zon eigenlijk altijd schijnt: Malawi, in Oost-Afrika.

Bij een curry denken veel mensen direct aan India. Logisch ook, want veel van die gerechten komen daar vandaan. Maar het is eigenlijk allemaal te danken aan de Engelsen dat de curry over de hele wereld terug te vinden is. Aan het begin van de zestiende eeuw vestigde de mogoldynastie zich in het noorden van India. Dit waren moslims van Mongoolse afkomst. Zij brachten veel culinaire tradities en ingrediënten mee. Hun keuken stond bekend om sterk gekruide maaltijden, kruidenmengsels en romige sauzen. Aan het eind van de zestiende eeuw kwamen de Europeanen om de hoek kijken. De strijd om de specerijenroutes barstte los en zo kwamen de Fransen, Nederlanders, Britten en Portugezen in India terecht. Om een voorbeeld te geven: De chilipeper werd door de Portugezen naar Azie gebracht. In 1858 waren het de Britten die heersten over het grootste deel van India. Deze overheersing duurde bijna negentig jaar en in die tijd raakte de Britse keuken vermengd met de Indiase keuken en vice versa.

Het Britse Rijk werd steeds groter en om dat allemaal in goede banen te leiden, haalden de Engelsen mankracht uit India om andere koloniën op te bouwen. Zo kwamen Indiërs terecht in Zuid- en Oost Afrika en zelfs in het Caribisch gebied. Overal waar ze kwamen, namen ze hun culinaire gebruiken mee naartoe. Maar de recepten werden aangepast op de ingrediënten die lokaal beschikbaar waren. Zo komt het dat Curry’s eigenlijk over de hele wereld worden gegeten, allemaal met ongeveer dezelfde bereidingswijze, maar wel met verschillende ingrediënten.

De curry die ik vandaag maak, komt uit Afrika. Uit Malawi om precies te zijn. Ik vond het recept lang geleden in een kookboek. Het is dus niet van mijzelf, al ben ik het recept langzaam maar zeker wel wat gaan aanpassen aan mijn persoonlijke smaak en de beschikbare ingrediënten. Maar de geschiedenis heeft uitgewezen dat dat ook zo hoort bij curry’s.

Ingredienten:

Voor het Malawi-currypoeder:

 • 10 gedroogde piripiripepers of chilipepers
 • 3 eetlepels korianderzaad
 • 1 eetlepel zwarte peperkorrels
 • 3 eetlepels zwart maanzaad
 • 2 theelepels zwart mosterdzaad
 • 1 eetlepel komijnzaad
 • 1 theelepel venkelzaad
 • 1 eetlepel gemalen kurkuma
 • 10 kruidnagels
 • 2 theelepels kaneel

Voor de curry:

 • 4 kippendijen
 • 4 aardappelen
 • plantaardige olie
 • 2 witte uien
 • 4 kruidnagels
 • 1 theelepel fijngehakte gember
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 rode paprika
 • 3 tomaten in partjes
 • 600 milliliter kokosmelk
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 eetlepel fijngehakte koriander
 • 1 eetlepel Malawi-currypoeder
 • zout naar smaak

Extra benodigdheden:

 • koekenpan
 • braadpan
 • vijzel

Bereidingswijze:

Dit recept bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel is het maken van het currypoeder, het tweede deel is het maken van de curry. Aangezien curry’s over de hele wereld worden gemaakt, maar dan met gebruik van lokale ingrediënten en aangepast aan de smaak van de lokale bevolking, is in dit geval het specerijenmengsel typisch voor curry’s uit Noord-Afrika. Het currypoeder dat ik vandaag gebruik heet zelfs specifiek Malawi-currypoeder.

De werkwijze is eigenlijk heel eenvoudig; zet een koekenpan op het fornuis, voeg geen olie of boter toe, maar verhit de lege pan en voeg alle specerijen toe die hierboven staan vernoemd. Rooster de kruiden tot er een heerlijke geur vanaf komt en doe ze vervolgens vanuit de koekenpan in de vijzel. Maal de specerijen tot een poeder en zet apart. Dit mengsel kun je in een goed afgesloten pot tot wel een half jaar bewaren.

Nu is de curry zelf aan de beurt. Schil de aardappelen en snijd ze in vieren. Breng een pan water aan de kook, voeg de aardappelen toe en kook ze in ongeveer tien minuten nét gaar. Giet de aardappelen af en zet ze apart.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de kippendijen lichtbruin. Haal ze uit de pan en bak vervolgens de aardappelen in dezelfde pan, met dezelfde olie ook lichtbruin. Haal nu ook de aardappelen uit de pan. Doe deze samen met de kip in een gietijzeren braadpan en zet deze pan apart.

Snipper de uien en teentjes knoflook en bak ze in de koekenpan waar je zojuist de aardappelen in hebt gebakken. Voeg hier ook de gember en kruidnagels aan toe en bak het geheel lichtbruin. Doe nu ook het currypoeder in de koekenpan en roer kort door.

Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd deze in blokjes. Voeg ook dit toe aan de koekenpan en breng het geheel op smaak met zout.

Doe nu de inhoud van de koekenpan in de gietijzeren braadpan waar je eerder al de kippendijen en aardappelen in deed. Bak alles kort op hoog vuur, zet vervolgens het vuur laag en voeg de tomaten en de kokosmelk toe. Laat alles nu rustig pruttelen tot de kip gaar is.

Voeg aan het eind het citroensap en de koriander toe en serveer de curry met bijvoorbeeld een naan brood.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.