Dorade met aardappels en venkel uit de oven

Ik ben groot voorstander van het eten van vis. In mijn blogs heb ik daar al eerder over geschreven, omdat ik het persoonlijk heel raar vind dat in Nederland relatief weinig vis wordt gegeten, terwijl er wel heel veel wordt gevangen. Bovendien is het eten van vis niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond. En vandaag ga ik het goede voorbeeld geven.

Zoals ik zojuist al schreef, is het eten van vis goed voor je. Daar moet ik natuurlijk wel een kleine kanttekening bij plaatsen, want kibbeling, lekkerbek en vissticks zijn hier niet het juiste voorbeeld van. Bovendien zet ik serieuze vraagtekens bij vissen als tilapia. Maar dat even geheel terzijde. Vandaag ga ik aan de slag met één van mijn persoonlijke favorieten: de dorade.
De naam dorade is eigenlijk een verzamelnaam voor drie soorten vis, die allemaal tot de familie van de zeebrasem behoren. De eerste variant is de Dorade Grise, daarnaast heb je de Dorade Rose ofwel de goudbrasem en tot slot is er de Dorade Royal of de Guldenkop. De vissen worden gevangen in het Middellandse Zeegebied en voor de Franse, Atlantische kust. Dorades zijn het hele jaar beschikbaar, dus je bent voor deze vissen ook niet afhankelijk van een bepaalde periode in het jaar.

Bij mijn visboer haalde ik een mooie Dorade Rose. Deze vis is iets losser van structuur dan zijn beide familieleden en is dus makkelijk te fileren en smaakt heerlijk.
De schubben en buikinhoud heb ik alvast door de visboer laten verwijderen, waardoor ik er eigenlijk maar heel weinig werk aan heb.

Ingrediënten:

 • 1 dorade
 • 4 aardappels
 • 1 venkelknol
 • dille
 • citroen
 • peper
 • zout
 • olijfolie

Extra benodigdheden:

 • oven
 • ovenschaal
 • kookpan

Bereidingswijze:

Begin met het schillen van de aardappelen. Snijd ze vervolgens in plakken van iets minder dan een centimeter dikte en doe ze in de kookpan met water. Kook de aardappelschijfjes vervolgens tot ze gaar zijn, giet af en laat uitdampen zonder deksel op de pan.

Snijd de venkelknol in dunne plakken. Deze ga ik niet voorkoken, dus om de venkel te laten garen in de oven, moet het goed dun zijn.

Verwarm de oven voor op honderdtachtig graden en vet de ovenschaal in met olijfolie. Verdeel de aardappelschijfjes over de bodem van de schaal en leg hierover een laag fijngesneden venkel. Besprenkel nogmaals met olijfolie.

Nu is de dorade aan de beurt. Spoel de vis nog even schoon onder de koude kraan en dep ‘m droog met een stukje keukenpapier. Doe wat peper, zout en dille in de buikholte en stop er vervolgens een paar schijfjes citroen in.

Leg de vis nu bovenop de venkel in de ovenschaal, verdeel nog wat peper, zout en dille over de vis en de inhoud van de schaal en schuif alles de voor verwarmde oven in.

Afhankelijk van de grootte van je dorade, heeft het geheel ongeveer vijfendertig minuten nodig om mooi gaar te worden.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.