T-bone steaks en gegrilde groenten van de barbecue

Soms hoeft het echt niet allemaal zo ingewikkeld te zijn om tóch een fantastische maaltijd van de barbecue te toveren. Natuurlijk ben ik dol op low&slow sessies van meer dan tien uur, ingewikkelde marinades en de juiste soort rookhout. Maar soms is het heerlijk om het simpel te houden. Vandaag maak ik T-bone steaks met gegrilde groenten.

Eigenlijk vind ik het ‘t allermooiste wanneer alle ingrediënten van mijn maaltijd van de barbecue komen. Dus niet nog ergens een paar pannetjes binnen op het fornuis, maar alles lekker buiten van het houtvuur. Dat is dan ook exact wat ik vandaag van plan ben. Ik kocht een paar mooie T-bone steaks van ongeveer vijfhonderd gram per stuk. Daarnaast leg ik mijn grill straks vol met maiskolven, lente-ui, courgette en paprika.

Over de T-bone

Misschien wel één van de meest tot de verbeelding sprekende stukjes vlees die van het rund worden gesneden. Ik herinner me de nodige tekenfilms en stripverhalen, waarin een stuk vlees doorgaans de vorm kreeg van een t-bone. maar waar komt dit nu eigenlijk vandaan? De t-bone wordt gesneden uit de dunne lende (entrecote) en de ossenhaas van het rund. Omdat dit direct ook de twee duurste stukken rundvlees zijn, hangt er doorgaans een flink prijskaartje aan. In het midden van deze steak zit het T-vormige stuk bot dat deze steak zijn naam geeft. Wanneer je goed naar een t-bone steak kijkt, zie je aan één zijde een mooie vetrand. Dit is uiteraard de zijde die van de entrecote is gesneden. Aan de andere kant van het bot zit het veel magere stuk ossenhaas. Een t-bone kenmerkt zich dan ook door twee verschillende structuren van vlees, aan weerszijden van het bot.

Naast de t-bone steak bestaat er ook de porterhouse steak. Een porterhouse bestaat voor een groter deel uit ossenhaas en bevat minder entrecote. Dit maakt de porterhouse nog prijziger dan de t-bone. Persoonlijk verkies ik de t-bone boven de porterhouse, want dat vetrandje geeft heel veel smaak en zeker wanneer mijn steak op de eikenhout gestookte grill wordt gebakken.

Wellicht nog leuk om te weten, maar in Amerika bestaat zoiets als het U.S. Department of Agriculture’s Institutional Meat Purchase Specifications. Deze overheidsinstantie stelt specificaties op aangaande stukken vlees en controleert vervolgens of de stukken vlees die worden verkocht, daadwerkelijk aan deze eisen voldoen. Volgens deze instantie mag een t-bone steak alleen onder die naam worden verkocht wanneer hij minimaal dertien millimeter dik is. Voor de porterhouse steak is dit overigens minimaal tweeëndertig millimeter. Mijn t-bones voldoen ruimschoots aan deze eis, dus het wordt tijd om de barbecue aan te steken.

Ingrediënten:

  • 3 t-bone steaks
  • 2 voorgekookte maiskolven
  • een halve courgette in plakjes
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 2 bosjes lente-ui
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Overige benodigdheden:

  • barbecue
  • aluminiumfolie

Bereidingswijze:

Zorg er in eerste instantie voor dat je het vlees ruim op tijd uit de koelkast haalt. Omdat een t-bone doorgaans wordt gezaagd in de slagerij, wordt dit vlees vaak bevroren verwerkt, zodat het makkelijker te zagen is. Mocht je diepgevroren t-bone steaks hebben gekocht, haal ze dan al een nacht voordat je ze gaat klaarmaken, uit de vriezer en laat ze ontdooien in de koelkast.

Steek de barbecue aan en bereid deze voor op een gedeelte direct grillen en een koeler, indirect gedeelte.

Snij de courgette in plakjes en besprenkel ze met wat zout, peper en olijfolie. De rest van de groenten heeft weinig extra’s nodig. Maak de lente-uitjes schoon door het buitenste blad eraf te halen en de worteltjes te verwijderen. In Spanje en met name in Catalonië bestaat er een groente die calcots wordt genoemd. Dit is een soort mini prei die op een houtskoolgrill wordt bereid. Helaas is deze groente in Nederland vooralsnog niet verkrijgbaar en de zaadjes die ik een paar jaar geleden mee nam uit Spanje, kwamen niet op in mijn moestuin. Als goed alternatief gebruik ik nu lente-ui en wanneer je dat nog nooit op de barbecue hebt gelegd, geef ik je bij deze het advies om dit absoluut te proberen.

Wanneer je barbecue goed heet is, mogen de groenten erop. Plaats ze tactisch tussen de hete en koele zone en keer ze regelmatig om. Speel ook met de warme en koude zone, dus geef de courgetteplakjes mooie grillstrepen, maar laat ze daarna rustig doorgaren op een koelere plek. Wanneer de groenten bijna klaar zijn, mag je ze allemaal verplaatsen naar het koelere gedeelte van de barbecue. Nu zijn de steaks aan de beurt.

Ik hou het simpel. Peper en zout en beide kanten en daarna direct op het heetste gedeelte van mijn houtgestookte barbecue. Na een paar minuutjes keer ik ze om en ik draai ze ook een kwartslag, waardoor er een mooi ruitjespatroon ontstaat. Het oog wil natuurlijk wat.

Verder geen ingewikkelde toestanden of technieken. Ik druk op het vlees om te voelen of ze de juiste garing hebben. Ben je minder zeker van je gevoel, gebruik dan een kernthermometer. Drieënvijftig graden is uitstekend. Haal de t-bones nu van de barbecue, dek ze af met aluminiumfolie, maar pak ze niet helemaal in. na tien minuutjes rusten, kan het feest beginnen.

T-bone steaks, gegrilde groenten, no nonsens. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.