Aspergesoep gemaakt van schillen

Een paar weken geleden schreef ik al over ‘het witte goud’ dat momenteel volop uit de grond wordt gestoken in Nederland. Asperges zijn in het seizoen en dat blijven ze nog wel een paar weken. Maar asperges zijn ook prijzig en bewerkelijk om klaar te maken. Wanneer je ze dan eindelijk hebt geschild en gekookt, loont dat alle moeite. Maar die schillen, die gooi je toch gewoon weg? Vandaag doe ik het anders. Ik maak van de aspergeschillen een heerlijke soep.

Weggooien van eten is zonde. Uiteraard overkomt het mij ook weleens dat ik volledig was vergeten dat er nog iets in de koelkast stond. Tegen de tijd dat ik daar dan achter kom, kan ik het alleen nog maar weggooien met een bijbehorend schuldgevoel. Maar nu heb ik het over dingen waarvan je je daadwerkelijk bewust bent dat je ze kunt eten. Wat nu, als het gaat om dingen die je altijd simpelweg als afval hebt gezien? Ik heb het over de schillen en uiteinden van witte asperges.

Ik ga altijd met een dunschiller tekeer op mijn asperges, zodat ik tijdens het eten ervan niet meer van die harde, draderige schillen proef. Die schillen voelen als afval en die gooi ik vaak weg. Maar vandaag ga ik het anders doen. Eerder deze week at ik asperges. Ik heb de schillen en harde uiteinden apart gehouden en ik heb ook een paar hele asperges bewaard om te verwerken in mijn soep.

Er is veel over te lezen op internet, maar ik geloofde zelf eigenlijk nooit in de verhalen die ik las. Ik neem de proef op de som en ga soep maken van aspergeschillen.

Ingrediënten:

 • schillen en uiteinden van ongeveer 18 asperges
 • 4 hele asperges
 • 4 groene aspergetips
 • 1 ui
 • 1 groentebouillon blokje
 • 1 liter water
 • peper
 • zout
 • 50 gram boter en een beetje extra
 • 4 eetlepels bloem
 • 1 liter water

Overige benodigdheden:

 • 2 kookpannen
 • maatbeker
 • staafmixer of keukenmachine
 • fijn zeef

Bereidingswijze:

Breng in de eerste kookpan één liter water aan de kook met het bouillonblokje. Wanneer het blokje is opgelost, mag de bouillon in de maatbeker. Snipper de ui en fruit deze in de andere kookpan met een beetje boter.

Zorg ervoor dat de ui glazig wordt, maar niet bruin kleurt. Voeg hieraan vervolgens de aspergeschillen en -uiteinden toe en bak ze een paar minuten mee.
Giet nu ongeveer achthonderd milliliter groentebouillon bij de aspergeschillen en bewaar de overige tweehonderd milliliter.

Breng dit aan de kook en schep regelmatig om. voeg hieraan ook de vier geschilde, hele asperges toe.

Alles mag rustig doorkoken gedurende twintig minuten. voeg voor de laatste vijf minuten ook de groene asperges toe. Wanneer alles dat in de pan zit, mooi zacht is geworden, mag de pan van het vuur.

Haal de vier hele, witte en groene asperges uit de pan en zet nu de staafmixer in de pan. Pureer de inhoud tot er een mooie, gladde massa ontstaat.

Giet vervolgens de inhoud van de pan in het zeef dat boven de kookpan staat waar je eerder de bouillon in kookte. Wanneer het allemaal niet lekker doorloopt, mag je de resterende klontjes en stukjes aanduwen met de achterkant van een lepel om ze van het laatste vocht te ontdoen. Het restant van de inhoud van de zeef mag je weggooien. In de pan onder het zeef, staat nu de eerste versie van je aspergesoep, gemaakt van schillen. Proef en breng op smaak met peper en zout. Was de eerste kookpan weer af en laat hierin de boter rustig smelten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Voeg hieraan vervolgens de bloem toe en roer goed door met een garde tot er een gladde massa ontstaat. Dit is een roux. Voeg aan deze massa elke keer een beetje aspergesoep toe en roer het vervolgens goed door. Doe dit totdat de juiste soepdikte ontstaat. Wanneer je aan het eind van je aspergesoep nog met een te dikke massa zit, mag je de resterende bouillon uit de maatbeker gebruiken om het geheel verder aan te lengen.

Je aspergesoep van schillen is nu compleet. Proef nog een laatste keer en voeg indien nodig nog wat peper en zout toe.
Snij nu de witte en groene asperges in korte stukken. Verdeel deze stukken over de kommen en schep ze vervolgens vol met je overheerlijke aspergesoep, gemaakt van schillen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.