Peultjes uit de moestuin

De zomer in dit land is vroeg van start gegaan dit jaar en dat merk ik in mijn moestuin. Inmiddels eet ik alweer een paar weken groenten uit mijn eigen tuin en bijna elke week komt er wel een nieuw gewas bij dat ook gegeten kan worden. Deze week heb ik aan de lijst van komkommers, tuinbonen, sla en andijve, ook peultjes kunnen toevoegen. Maar hoe zit dat nou met die peultjes? Wat is het verschil tussen peulen, sugar snaps en doperwten?

Peultjes, doperwten en sugar snaps behoren alledrie tot dezelfde familie. De Latijnse naam van deze familie luidt Pisum Sativum en dat is dan direct ook de benaming voor de doperwt. Sugar snaps en peultjes krijgen nog een varieteit achter hun Latijnse naam en dat is Marcrocarpon in het geval van de sugar snaps en Saccharatum in het geval van de peultjes. Laten we zeggen dat deze groenten neefjes van elkaar zijn.

Peultjes eet je helemaal op, net als sugar snaps. Doperwten zijn eigenlijk de zaadjes die in de peul zitten. Dus in het geval van de doperwt eet je alleen de zaadjes en gooi je de peul (schil) gewoon weg. Sugar snaps is eigenlijk een hippe naam voor suikererwten. Sugar snaps smaken daadwerkelijk zoeter dan gewone peultjes en ze hebben een dikkere, sappiger schil, die je eveneens opeet. Wanneer je je peultjes niet op tijd oogst, groeien ze door en wordt de schil te hard. Je kunt in dit geval ook de zaadjes uit de peultjes halen en deze eten als erwten.

In mijn moestuin

In mijn moestuin zaai ik de peultjes in de volle grond en dat doe ik al heel vroeg in het seizoen. Je kunt ze ook eerst voorzaaien en vervolgens uitplanten, maar de ervaring heeft mij geleerd dat het eigenlijk zonde is van de ruimte in je zaaibakjes, want de kiemkracht van de erwtjes is zo groot, dat ze toch altijd wel opkomen, ook in de volle grond.

In tegenstelling tot veel andere peulvruchten (sperziebonen, tuinbonen, snijbonen enz.) kunnen peultjes wel tegen een klein beetje nachtvorst. Je mag dus al lekker vroeg beginnen met zaaien in je moestuin. Ik leg de zaadjes (erwtjes) wel altijd eerst even een nachtje in een kommetje water voordat ik ze zaai. Ze worden hierdoor zachter en ontkiemen wat sneller.

Peultjes willen graag klimmen. Meestal tot ongeveer een meter hoogte. Wanneer je ze inzaait in je moestuin, zorg dan dus voor een stuk gaas of wat stokken, zodat ze daar tegenaan kunnen klimmen. Ongeveer een week na het zaaien, komen de eerste plantjes boven de grond. Nog een paar weken later verschijnen er witte bloemetjes in de planten. Enige tijd later verschijnen de peulen op de plek van de bloemen.

Zoals je hierboven kunt lezen, is het telen van peulen, sugar snaps en doperwten dus eigenlijk heel erg eenvoudig. Je moet alleen wel zorgen dat je de duiven weghoudt bij je jonge plantjes, want die zijn daar dol op. Slakken houden niet van de peulen dus daar hoef je geen rekening mee te houden.

Mocht je overigens geen zin hebben om te koken, dan kun je peultjes en sugar snaps ook gewoon ongekookt eten. De topjes van de planten zelf kun je ook eten. Dit wordt vaak gebruikt om borden mee te garneren in restaurants.

Ben je op zoek naar een mooi recept om je peultjes in te verwerken? Dan geef ik je hier alvast wat tips:

Menestra van moestuingroenten

Arroz meloso met eend en paddenstoelen

Aardappels, groenten, vlees maar dan anders

2 gedachten over “Peultjes uit de moestuin

    1. Ja, dat kan, maar ze leveren doorgaans nog een tweede oogst op. Dus je kunt ze ook nog even wat langer laten staan. Ikzelf zaai meestal twee rijen met een periode van twee weken tot een maand ertussen. ZO heb ik een beter gespreide oogst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.