Andijvie-aardappelkoekjes

Elk voorjaar ben ik weer te enthousiast met het planten van andijvie in mijn moestuin. Ik hou natuurlijk rekening met wat uitval door slakken en ander ongedierte, maar uiteindelijk blijft er elk jaar een flink aantal kroppen andijvie over en die mogen nu, in de zomer, geoogst worden. Maar het is nu niet echt stamppottenweer. Dus wat te doen met die andijvie?

Mijn andijvieplantjes zijn dit jaar uitgegroeid tot schitterende kroppen. Totale perfectie, geen uitval en dus acht kroppen om op te eten. Nu gebruik ik graag andijvie als sla, want je kunt deze groente prima rauw eten. Verder kennen we natuurlijk allemaal de stamppot met rauwe andijvie.

Heerlijk, maar in de zomer bij temperaturen van ver boven de twintig graden is het wellicht niet heel lekker om achter een bordje stamppot te zitten. Wat kun je er nog meer mee? Ik ben dus wat gaan sleutelen aan het stamppot recept en heb besloten om de stamppot te verbouwen tot koekjes.

Ingredi├źnten:

 • 1 kilo kruimige aardappelen
 • 250 gram andijvie
 • 1 ei
 • 100 gram spekblokjes
 • 160 gram bloem
 • 100 gram geraspte kaas
 • 1 eetlepel mosterd
 • klein scheutje melk
 • olijfolie
 • peper
 • zout

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen, snijd ze doormidden en kook ze gaar in een ruime kookpan.

Giet de aardappelen vervolgens af en voeg nu de andijvie, mosterd, melk, peper en zout toe. Stamp alles tot een mooi mengsel en laat dit een kwartiertje afkoelen. Bak ondertussen in een koekenpan de spekblokjes mooi bruin en krokant. Haal deze uit de pan en laat uitlekken op een stukje keukenrol.

Voeg nu de bloem, geraspte kaas, het ei en de uitgebakken spekjes toe aan het aardappelmengsel. Wanneer je het mengsel niet eerst laat afkoelen, zal het ei direct garen en stollen en dat zou niet handig zijn in onze koekjes.

Meng alles goed door tot een gladde massa. let op, wanneer het mengsel nog te plakkerig is, mag je wat meer bloem toevoegen.

Nu mag je de koekjes gaan maken. Ik wilde graag koekjes met allemaal dezelfde afmeting, dus bedacht ik een systeempje met een kookring en keukenfolie. Maar wanneer je iets minder pietluttig bent dan ik, kun je ook gewoon een lepel van het mengsel direct in een hete koekenpan met olijfolie scheppen.

Bak nu de koekjes in de koekenpan tot ze aan beide kanten mooi bruin en krokant zijn. Serveer ze als avondeten met een mooie salade uit je moestuin, of als hapje bij de borrel.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.