Physalis het eetbare lampionnetje

Elk jaar probeer ik iets nieuws uit in mijn moestuin. Ik experimenteer graag met nieuwe of aparte groenten of fruit. Dit jaar heb ik een paar nieuwe gewassen als experiment in mijn tuin en kas staan, waaronder de Physalis. Wellicht ken je die oranje besjes wel, die verstopt zitten in een soort lampionnetje. Ze worden vaak gebruikt om gerechten mee te garneren en ze zijn heerlijk. Maar waar komen ze vandaan en hoe verbouw je ze?

De Physalis is ook wel bekend als de lampionplant. Niet alle soorten zijn eetbaar en sommige soorten worden dan ook alleen maar gebruikt voor de decoratieve waarde van de plant. De soort die ik in mijn kas heb gezet, staat ook wel bekend als de Kaapse kruisbes of goudbes. In tegenstelling tot de naam ‘kruisbes’, is de Physalis helemaal geen familie van de bessen, maar van de tomaat.

In het vroege voorjaar kwam ik zaadjes tegen van deze plant, waarvan ik de vruchtjes altijd graag gebruik om nagerechten op te maken. Niet geschoten is altijd mis, dus ik kocht een zakje zaadjes, zaaide ze in een kweekbakje en kweekte de plantjes op. Toen ze groot genoeg waren, plantte ik ze uit in mijn kas en inmiddels zijn de planten bijna anderhalve meter hoog.

De kleine bloemen die nu bovenin de Physalisplanten zitten, vormen straks het omhulsel voor de bessen die eraan gaan groeien. Ik zal nog wel even moeten wachten, want het kan wel vijfentwintig weken duren voordat de bessen rijp zijn en de lampionnetjes zijn opgedroogd.

Herkomst

De oorsprong van de Physalis ligt ergens in Midden-Amerika, vermoedelijk Mexico, Colombia of Peru. Tegenwoordig is het meerendeel van de bessen dat in de Nederlandse winkels terechtkomt, afkomstig uit Peru en Colombia. Daar worden de Physalisbessen momenteel op grote schaal geteeld.

Geneeskrachtig

De bessen zien er niet alleen mooi uit, ze smaken ook goed en zijn erg gezond. Physalisbessen bevatten veel vitamine A en C, er zit veel ijzer en fosfor in en ook diverse soorten vitamine B vindt je erin terug. Onder de gezondheidsfreaks zijn Physalisbessen erg populair in de gedroogde variant. Ze worden dan verkocht als incabessen.

Zoals ik eerder al zei, verbouw ik mijn Physalisplanten vooral om te kijken of het lukt. Als experiment dat hopelijk smakelijk uitpakt. Tot dusver gaat het fantastisch en hopelijk kan ik met Kerstmis het nagerecht opmaken met een Physalisbesje uit eigen tuin.

Eén gedachte over “ Physalis het eetbare lampionnetje

  1. Hoi!
    Ik heb ze in mijn tuin maar hoewwetikofikdegoexejeb? Ik zou graag willen weten hoe ik kan zien welke eetbaar zij..en welke niet.
    Groet, Linda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.