MoestuinRecepten

Ovenschotel met moestuingroenten uit Menorca

Ik geef toe dat het moestuinseizoen inmiddels bijna op z’n eind is. Zelden heb ik in de afgelopen jaren zo’n opmerkelijk seizoen meegemaakt. mooi weer vanaf het vroege voorjaar en een kurkdroge zomer. Toch heb ik ontzettend veel groenten en fruit uit mijn tuin kunnen oogsten. Zelfs zoveel dat ik soms met overschotten kwam te zitten en wat doe je dan? Inderdaad, creatief worden want weggooien is zonde. Ik maakte een ovenschotel die typisch is voor het Spaanse eiland Menorca, overvol met moestuingroenten!

Hoeveel courgettes ik de afgelopen maanden exact heb geoogst, kan ik me echt niet meer herinneren. Ik heb er veel uitgedeeld, maar wanneer iedereen in je directe omgeving je vriendelijk begint te bedanken voor nóg meer courgettes, moet je toch echt zelf aan de bak. Ik at ze gevuld, gegrild, als soep, als spaghetti en dan uiteindelijk begint je inspiratie op te raken. Tot ik een ovenschotel tegenkwam die als typisch lokaal gerecht wordt gezien voor één van de kleinste eilanden van de Balearen. Mallorca en Ibiza zijn de bekendste eilanden van deze groep, maar in de schaduw van deze twee liggen ook Formentera en Menorca. Deze laatste is een idyllisch eiland van ongeveer dezelfde grootte als Ibiza, maar dan zonder het massatoerisme. Hier verdient de lokale bevolking nog steeds haar geld met datgene wat ze vijftig jaar geleden ook deed; verbouwen van het land en vissen.

Bron: wikimedia.org

De groenten in dit gerecht zijn typisch voor het Mediterrane klimaat, maar groeien ook allemaal uitstekend in mijn moestuin en waarschijnlijk dus ook in die van jou. Bij dit gerecht is vlees niet noodzakelijk, maar een mooi stukje procureur van de barbecue doet het hier wel erg goed bij.

Ingrediënten:

  • 1 flinke courgette
  • 2 rode paprika’s
  • 4 tomaten
  • 3 kleine, witte uien
  • 250 gram aardappelen
  • 1 ei
  • knoflook
  • paneermeel
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Extra benodigdheden:

  • flinke kookpan
  • grote koekenpan
  • ovenschaal
  • oven
  • rasp
  • stamper

Bereidingswijze:

Snij de courgette over de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snij de courgettehelften vervolgens in stukken van ongeveer twee centimeter. Schil de aardappelen en snij ook deze in stukken van ongeveer dezelfde grootte. Doe de stukken courgette en aardappel in een kookpan, voeg water en een beetje zout toe en kook tot alles goed gaar is.

Snipper ondertussen de knoflook, uien en paprika’s in fijne stukjes.

Rasp de tomaten en zet alles apart.

Verwarm een beetje olijfolie in de koekenpan en fruit hierin de ui, knoflook en paprika. de groenten hoeven niet bruin te worden, alleen gaar, dus zet het gaspitje niet te hoog. Wanneer de groenten glazig en zacht zijn, mogen de geraspte tomaten erbij.

Laat dit mengsel rustig een kwartiertje pruttelen zonder deksel. Hierdoor verlies je wat vocht van de tomaten en wordt de smaak wat meer geconcentreerd.

Wanneer ondertussen de aardappelen en courgette gaar zijn, mag je deze afgieten en met een stamper tot een mooie puree stampen.

Voeg de puree toe aan het groentenmengsel in de koekenpan en roer alles goed door tot een egale massa.

Kluts een ei en meng dit door de groenten. Roer alles nogmaals goed door en stort de inhoud van de koekenpan in een ovenschaal.

Verdeel het groentenmengsel netjes over de ovenschaal en bestrooi het vervolgens met een flinke laag paneermeel.

Van oudsher word op Menorca broodkruim gebruikt van oud brood. Dat mag natuurlijk ook, maar paneermeel is in dit geval de eenvoudige manier. Besprenkel de ovenschaal met wat olijfolie en plaats de ovenschaal in het midden van een voorverwarmde oven op honderdzeventig graden, gedurende ongeveer veertig minuten.

Serveer als rijk groentegerecht of met een mooi stukje gegrild vlees of vis.

Eet smakelijk!

 

Een foodie bij uitstek. een voorvechter van authentieke smaken en technieken. Hij heeft een enorme moestuin, fermenteert, weckt , droogt, kookt en bakt alles zelf. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van gerechten en ingredienten en kookt het liefst buiten.

 146 Posts 38 Comments 227407 Views

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *