Zelfgemaakte cassis

Toen ik jaren geleden druk bezig was met het aanleggen van mijn moestuin, heb ik in al mijn enthousiasme twee zwarte bessen struikjes gekocht. In de daaropvolgende zomer stond ik naar diezelfde struikjes te kijken, ik proefde de bessen en vroeg me af waarom ik eigenlijk deze planten had gekocht. Sindsdien verdwijnt een groot deel van mijn zwarte bessen oogst in de jam die ik elk jaar maak. Maar er moet toch meer mee kunnen? Zwarte bessen vormen de basis voor cassis, dus vandaag ga ik zelf cassis maken.

Zwarte bessen zijn directe familie van bijvoorbeeld de rode bes en de kruisbes en de officiele, Latijnse  familienaam is bijna niet uit te spreken maar doet het wel heel goed bij een potje Scrabble: Grossulariaceae. Om het makkelijker te maken noemen we deze familie ook wel ‘Ribes’ en de aanduiding van zwarte bes in het Latijn is ‘Ribes Nigrum’. Zwarte bessen groeien bij voorkeur op een rijke, vochtige ondergrond en wanneer je ze in het wild tegenkomt, dan is dat doorgaans in loofbossen op een humusrijke bodem. Zwarte bessen zijn rijk aan vitamine C maar ook calcium en ijzer zijn in flinke mate aanwezig. Ze zijn dus simpelweg goed voor je.

De struiken hebben niet veel onderhoud nodig. Ik snoei mijn exemplaren na de oogst flink terug. Zwarte bessenstruiken krijgen vruchten op eenjarige takken, dus alles wat ouder is, kan in principe weg. Ik laat meestal tien takken staan en haal het oudste hout zo laag mogelijk weg. De bessen zijn doorgaans rijp in juli.

Cassis

Cassis is de frisdrank met een dieprode kleur die volgens officiele richtlijnen van zwarte bessen wordt gemaakt. Nu is het zo dat de cassis die je in winkel koopt, maar voor een heel klein deel uit zwarte bes bestaat. Eigenlijk alleen maar omdat het anders geen cassis mag heten. Verder zijn het kleur- en smaakstoffen, conserveermiddelen en suiker. Dit moet beter kunnen, dus ik ga aan de slag met de zwarte bessen uit mijn eigen tuin, suiker en water. Meer ingrediënten komen er niet bij kijken.

Ingrediënten:

  • 1 kilo zwarte bessen
  • 200 gram suiker
  • 1 liter water

Extra benodigdheden:

  • Kookpan
  • Sapcentrifuge
  • Zeef
  • Kaasdoek
  • Spuitwaterfles of slagroomspuit met sodapatroon

Bereidingswijze:

Ik maak het mezelf makkelijk, want ik gebruik bij het maken van mijn cassis een sapcentrifuge die al het sap uit de zwarte bessen perst en de talloze kleine pitjes en velletjes apart houdt. Je kunt ook zonder sapcentrifuge aan de slag, maar daar ben je wel even druk mee. In dit geval mag je de bessen met een laagje water in een kookpan doen en ze rustig een tijdje laten pruttelen totdat ze dusdanig zacht zijn, dat je ze kunt uitwringen en persen door een zeef of kaasdoek.

In mijn geval gaan de bessen dus door de sapcentrifuge en om het sap mooi helder te krijgen, giet ik het vervolgens nog een keer door een kaasdoek. Het vocht dat uit de zwarte bessen komt, is heel erg geconcentreerd en bijna stroperig.

Ik heb het geproefd, maar het is bijna alsof je een slok limonadesiroop neemt. De smaak is heel erg intens en geconcentreerd. Dit is dan ook de reden dat er relatief weinig zwarte bessensap wordt gebruikt om cassis te maken. Het sap uit een kilo zwarte bessen heb ik aangelengd met een liter water.

Vervolgens mag het bessensap met de liter water en de suiker in een kookpan. Ik gebruik tweehonderd gram suiker op één kilo zwarte bessen. Dit vind ik persoonlijk een goede verhouding omdat ik geen liefhebber ben van overdreven zoet. Mocht je nu zelf wel een enorme zoetekauw zijn, dan kun je de verhouding natuurlijk volledig naar eigen wens aanpassen. Breng alles aan de kook en laat vervolgens tien minuten rustig pruttelen. Je zult zien dat er schuim en andere onzuiverheden komen bovendrijven in de pan. Je kunt proberen om alles met een lepel weg te scheppen, maar het werkt het beste om je zelfgemaakte cassis te filteren door een kaasdoek voordat je ‘m in een fles doet.

Gebruik een goed gereinigde fles en giet je cassis erin. Sluit de fles en laat de cassis afkoelen.

Wanneer je fles goed is afgesloten, kun je de cassis nu rustig een jaar bewaren. Om er echte cassis van te maken, moet er eigenlijk koolzuur bij. Ik gebruik hiervoor een spuitwaterfles met een koolzuurpatroon. Doe de cassis in de fles, schroef de dop op de fles, plaats het sodapatroon en geniet van een heerlijk glas cassis uit je eigen tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.