Chips van rode bieten

Het was een vreemd moestuinseizoen, met veel droogte en warmte, maar toch ook met heel veel oogst. Op dit moment is mijn moestuin nog redelijk gevuld, met name met de gewassen die de winter in moeten. Maar de rode bieten die dit jaar enorm zijn geworden, moeten er binnenkort toch echt uit. Daarom ga ik vandaag iets anders doen dan het gebruikelijke. Ik ga chips maken van rode biet.

Eigenlijk zie je het tegenwoordig heel vaak: groentechips. Niet dat aardappelen niet onder de categorie ‘groenten’ vallen, maar bij groentechips wordt meestal gedoeld op wortel, pastinaak, schorseneer en dus ook rode biet. Omdat ik momenteel heel ruim zit in mijn hoeveelheid rode bieten, ga ik aan de slag met chips.

Rode bietjes

Eigenlijk zijn bietjes een hele makkelijke groente om te telen. Dit jaar zijn de bieten in mijn tuin enorm geworden en dat is waarschijnlijk ook te danken aan het mooie weer met de hoge temperaturen. Daarnaast zal mijn doorzettingsvermogen met de sproeier ook wel hebben bijgedragen aan het succes. Maar zoals ik eerder al zei, moeten de bietjes binnen nu en een paar weken toch echt allemaal uit de moestuin. Een nachtje met nachtvorst kan niet veel kwaad, maar wanneer het harder begint te vriezen, gaat de smaak en textuur van bieten veranderen en daar worden ze een stuk minder lekker van.

Rode bieten worden soms ook wel ‘kroten’ genoemd en zijn lid van de amarantenfamilie waar vreemdgenoeg ook spinazie en quinoa deel van uitmaken. Omdat de rode biet deel uitmaakt van de onderfamilie Vulgaris, klopt alles weer, want de suikerbiet en de snijbiet maken hier ook deel van uit . De Latijnse benaming is ‘Beta vulgaris vulgaris’ en de oorsprong van de biet ligt waarschijnlijk in Noord-Afrika, ergens aan de Middellandse Zee. De rode biet werd door de Romeinen meegnomen naar Centraal-Europa en sindsdien is de groente niet meer weg te denken uit onze keuken.

De rode kleur van de bietjes is afkomstig van de kleurstoffen betanine en anthocyaan. Wanneer je normale rode bieten teelt of koopt in de groentewinkel, is de kleurstof mooi en gelijkmatig verdeeld over de hele biet. Dit komt door veredeling van de bietenrassen die plaatsvond in de negentiende en twintigste eeuw. Voor die tijd was de kleur verdeeld over de biet en kon je bij het doorsnijden van een biet, duidelijk de rode en witte ringen zien. Wanneer je zaadjes koopt voor zogenaamde ‘chioggia’ bieten, kun je na het oogsten die gekleurde ringen nog terugvinden. De chioggiabieten worden tegenwoordig veel gebruikt in topkeukens omdat de plakjes er erg aantrekkelijk uitzien op je bord.

De kleurstoffen die van nature in rode biet zitten, worden nog altijd gebruikt als natuurlijke voedingskleurstof (E162).

Benodigdheden:

  • rode bieten
  • olijfolie

Overige benodigdheden:

  • keukenmachine of mandoline
  • oven
  • bakplaat voor in de oven
  • dunschiller

Bereidingswijze:

Chips van rode biet zijn eigenlijk ontzettend makkelijk om te maken. Begin met het schoonmaken en schillen van de bietjes.

Snij vervolgens mooie, gelijkmatig dunne plakjes van de bieten. Ik doe dit met een keukenmachine, het kan ook met een mandoline en voor de doorzetter kun je ook met een goed koksmes het gewenste resultaat bereiken.

Vet nu de bakplaat van je oven in met een beetje olijfolie en leg hierop de bietenplakjes. Zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen, dus leg ze keurig naast elkaar.

Verwarm je oven voor op ongeveer honderddertig graden en plaats de bakplaat midden in de oven. Reken op ongeveer een half uur om je chips mooi krokant te bakken, maar let op, dit is erg afhankelijk van de dikte van de plakjes. Halverwege de baktijd moet je de chips omdraaien. Controleer regelmatig of je chips niet te snel drogen, want als ze te hard gaan, worden ze bitter.

Wanneer de chips mooi droog zijn, kun je ze uit de oven halen en laten afkoelen op een stukje keukenpapier. Let op dat de chips hierdoor ineens nog krokanter worden, dus wanneer je bij het verwijderen van de chips uit je oven nog twijfelde of ze wel genoeg gedroogd waren, dan komt dat tijdens het afkoelen helemaal goed.

Serveer de chips direct na het afkoelen bij de borrel, maar ook om bijvoorbeeld een bord mooi mee op te maken. Ze combineren namelijk uitstekend met wildgerechten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.