Frietjes van zoete aardappel

Ze stonden al een tijdje op mijn ‘moestuinwensenlijst’, de zoete aardappelen. Uiteindelijk vond ik ergens in het late voorjaar een paar plantjes in een tuincentrum en kon ik aan de slag. De hele zomer heb ik mijn vier plantjes braaf vertroeteld en besproeid en nu kon ik eindelijk oogsten. Van de vier plantjes die ik pootte, heb ik ruim vijf kilo zoete aardappelen en dus is het nu tijd om ze te gaan verwerken. Vandaag maak ik frietjes van zoete aardappel.

Over de hoge opbrengst was ik zelf nogal verbaasd. Maar na even onderzoek te hebben gedaan naar gemiddelden, ontdekte ik dat mijn vier plantjes het leuk hebben gedaan, maar niet bijzonder. In 2015 is er in Nederland schijnbaar een biologische tuinder geweest die achttien ton zoete aardappelen heeft kunnen oogsten van een halve hectare. Een jaar later werd er van twee hectare ruim tachtig ton geoogst. Volgend jaar ga ik dus harder mijn best doen, maar voor nu ben ik dik tevreden met mijn vijf kilo.

Herkomst

In de afgelopen jaren zijn zoete aardappelen steeds populairder geworden in Nederland en dat is ook wel begrijpelijk, want ze zijn heel erg lekker. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben ze weinig tot niets te maken met de echte aardappel. Aardappelen zoals wij ze kennen, zijn lid van de ‘nachtschadefamilie’. Ze zijn niet lastig te telen, maar wel kieskeurig voor wat betreft de plek waar je ze poot. Normale aardappelen zijn namelijk best gevoelig voor ziekten en ze halen hele specifieke voedingsstoffen uit de grond, waardoor je ze beter niet twee jaar op hetzelfde stukje van je moestuin kunt verbouwen.

Zoete aardappelen ofwel bataten, zijn lid van de ‘windefamilie’ en zijn een stuk minder kritisch dan normale aardappelen wanneer het gaat om bodemeigenschappen wanneer je ze wilt verbouwen. Een zoete aardappel is een ‘inuline-houdende’ knol. Wat inhoudt dat de aardappel eigenlijk een verdikking van de wortel is. In tegenstelling tot normale aardappelen, die heel veel zetmeel bevatten, bestaat een zoete aardappel voor het grootste deel uit inuline. Deze stof verteert veel langzamer dan zetmeel en is daarom veel gezonder voor bijvoorbeeld diabetes-patiënten.

De oorsprong van de zoete aardappel ligt in Zuid-Amerika. Vanaf de zestiende eeuw werd het gewas door de Spanjaarden meegenomen naar onder meer Japan, China, Indonesië en de Filipijnen. In andere delen van de wereld, waaronder Polynesië en Nieuw-Zeeland, wordt de zoete aardappel ook veel verbouwd. Men ging er van uit dat het gewas hier terecht is gekomen door zeevaarders, maar uit onderzoek is gebleken dat de bataat hier waarschijnlijk al sinds achthonderd na Christus groeit.

Inmiddels wordt de zoete aardappel over de hele wereld gegeten. In Noord-Amerika is het een onmisbaar ingrediënt bij het traditionele ‘Thanksgiving dinner’ en in Canada worden zoete aardappelen veel gegeten als frietjes, ofwel ‘sweet potato fries’. Dit laatste is exact wat ik vandaag ga doen met een deel van mijn oogst. Ik maak frietjes van zoete aardappel.

Ingrediënten:

  • 500 gram zoete aardappel
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • scheutje olijfolie

Extra benodigdheden:

  • dunschiller
  • oven
  • een scherp mes
  • bakpapier

Bereidingswijze:

Zoete aardappelfrietjes zijn eigenlijk ontzettend makkelijk te maken. Begin met het schillen van de zoete aardappelen. Dit hoeft overigens niet, je kunt ze ook met schil eten. Zorg in dit geval dat je de aardappelen eerst goed wast voordat je ze verwerkt. Snijd de zoete aardappelen vervolgens in frietjes van ongeveer een halve centimeter dikte.

Doe de frietjes in een kom, voeg de kruiden en de olijfolie toe en meng alles goed door, zodat alle frietjes gekruid zijn.

Verwarm nu je oven voor op tweehonderd graden. Leg een bakpapier op de bakplaat van je oven en verdeel hier de frietjes over. Probeer de friet zo veel mogelijk naast elkaar op het bakpapier te leggen. Wanneer ze elkaar overlappen, worden ze minder krokant.

Plaats de bakplaat met de frietjes nu in het midden van je voorverwarmde oven gedurende een kwartier. Schep na het kwartier de friet goed om en plaats de bakplaat weer terug voor nog ongeveer een kwartier tot twintig minuten. Wanneer de frietjes beginnen te kleuren, zijn ze klaar.

Serveer ze met bijvoorbeeld een heerlijke yoghurtsaus.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.